Supervrijwilligers ZNC Henk en Paula Meuken stoppen na ruim 50 jaar
Henk en Paula Meuken namen vanmiddag afscheid als vrijwilligers bij ZNC. Het Muntendammer paar was dat ruim een halve eeuw. Gezondheidsproblemen nopen hen te stoppen. ZNC-voorzitter Jos Niemeijer zette de 2, voorafgaande aan de derby tegen Muntendam (0-2), in het zonnetje. Onderstaand verhaal is gepubliceerd in Menterwolde.info Magazine 2 (november 2020).
Henk (77) en Paula (75) Meuken uit Muntendam zijn al ruim een halve eeuw vrijwilligers bij ZNC. Hoelang willen ze zich nog belangeloos inzetten bij de voetbalvereniging uit Zuidbroek? "Zolang we het nog kunnen", zegt Paula Meuken. "Tot we omvallen", weet haar man zeker.
Aan de keukenmuur hangt een ingelijst shirt van het eerste elftal. Op dat shirt is een elftalfoto gedrukt. Alle namen van de spelers en begeleiding staan onder de foto. "Gekregen toen we stopten als kantinevrijwilligers. Dat hebben we 22 jaar gedaan", zegt Paula. Het bordje 'Lid van Verdienste ZNC' (ontvangen, oktober 2016/red.) en de ingelijste oorkonde De Gouden Speld van de KNVB (ontvangen, 18 december 2014/red.) hangen dicht bij elkaar. "Mooi hè. Dat is een blijk van waardering", weet Henk.
Henk Meuken is geboren en getogen in Muntendam. Zijn vrouw in Zuidbroek. De liefde bracht hem naar Zuidbroek én ZNC. Sinds 1979 wonen ze (weer) in Muntendam. Gevoetbald heeft hij zelf nooit! "Ik ben begonnen als grensrechter bij de jeugd. Op zaterdag. En op zondag vlagde ik bij het tweede ZNC en later bij het derde. Ik ben ook grensrechter geweest bij het eerste elftal. Dat heb ik 25 jaar gedaan."
Wie denkt dat Meuken in die periode het vlaggen bij een lager elftal overliet aan iemand anders heeft het mis. Paula Meuken: "We gingen 's ochtends om acht uur de hort op. Henk vlagde in Friesland. Stapten we in de auto, aten onderweg bij een benzinepomp een gehaktbal, en reden naar Drenthe waar het eerste elftal 's middags speelde. Dat was een mooie tijd."
Henk Meuken moest tijdens zijn grensrechterscarrière eenmaal op het matje komen bij het bestuur. "Ik had niets gedaan. Ja, ik was volgens het bestuur te eerlijk. Er is één seizoen een vervanger voor me geweest. Daarna ben ik weer gevraagd." Was Meuken ook een eerlijke assistent-scheidsrechter? Lachend: "Bij HSC - ZNC heb ik eens gevlagd voor een doelpunt voor HSC. De scheidsrechter kon niet zien dat de bal zo'n stuk (handen ver uit elkaar/red.) achter de lijn was. Ik vlagde en vertelde dat het een doelpunt was." Deze beslissing had geen invloed op de uitslag, ZNC won in Sappemeer met 5-1. Henk Meuken stopte op zijn vijftigste met vlaggen.
Dat is niet helemaal waar. "We gingen een keer kijken bij FVV in Foxhol. Had ZNC geen grensrechter. Ik was in pak en heb de wedstrijd daarin gevlagd. Ik zei dat ik wel wilde vlaggen maar op één voorwaarde: dat de jongens zouden winnen. Dat gebeurde ook: ZNC won met 7-1. Ze wilden dat ik bleef, maar dat heb ik niet gedaan."
Henk en Paula Meuken hebben 22 jaar (tot 5 juni 2015/red.) biertjes getapt en snoepwaar en dergelijke verkocht in de kantine. Henk: "In het begin hadden we koppels. Je stond dan de hele week, van zaterdag tot en met vrijdag, met z'n tweeën. Doordeweeks gingen we 's middags om vijf uur open. In het weekend waren we er 's morgens al om zeven uur. Op den duur bleven we over en waren zeven dagen in de week in de kantine. Ik zat toen ook in het hoofdbestuur. Ik was daarvan 21 jaar lid." Paula vult aan: "Er is vaak gezegd: 'staat jullie bed hier'." Ook maakten ze - het was slechts voor een half jaar - op de maandag de kleedkamer schoon. "Derk de Wit is toen gevraagd of hij de kleedkamers en kantine wel wilde schoonmaken. Dat doet hij alweer jaren."
Wie nu op zondagmiddag op het voetbalveld aan de Heiligelaan komt, treft het echtpaar - en ook Tjaak Jager - aan bij het entreehokje. "Dat doen ze zeker vijftien jaar, misschien al wel twintig jaar", zegt Paula. "Tjaak deed dat altijd, maar hij werd ernstig ziek. Anjo Stäbler en Jan Brugge hebben de kaart- en lotenverkoop ook gedaan."
Hoe ziet een middagje 'entreehokje' eruit? Paula Meuken: "We zijn tegen het middaguur op het voetbalveld. We halen de verloting op uit de bestuurskamer. Tegen half één komen de spelers op het sportpark. Maar die kopen niet veel loten. Vanaf kwart over één komt het publiek. De wedstrijd begint om twee uur."
Thuiswedstrijden tegen FVV, Muntendam, HSC en Siddeburen zijn kaskrakers voor ZNC. De laatste thuiswedstrijd, zondag 20 september, tegen De Wilper Boys (2-2) bleef de recette steken op 22.50 euro aan entreegeld.
Henk en Paula Meuken kijken de wedstrijd altijd uit. Dat doen ze vanuit het hokje. En na het laatste fluitsignaal direct naar huis, naar Muntendam? Henk: "Nee, we drinken altijd iets na afloop. Bovendien moeten we wachten op de tenues van het eerste. Die wassen we. Dat doen we ook voor het tweede en vierde elftal. Voor het vierde, wat eerder het derde elftal was, doen we dat al wel dertig jaar."
Het voetbal ligt nu alweer enige tijd stil. Met zeven punten uit drie wedstrijden kent ZNC een uitstekende start in de 3e klasse B. "Ik hoop dat we in januari weer kunnen voetballen. Dit jaar zal dat wel niet meer gebeuren", zegt Paula Meuken. Haar man vreest het ergste: "Deze punten zijn we kwijt. De competitie gaat niet meer door. Vorig seizoen hebben we geluk gehad dat de competitie werd stilgelegd." ZNC bivakkeerde in die periode onderin 3B.