Dames spelen eerste duel voor 10.000 man in Oosterparkstadion
De damesafdeling van v.v. Muntendam bestaat in het jaar dat de club het 90-jarig bestaan viert 45 jaar. Medeoprichter Albertje Jager (77) en speelster Hèlen Koch (32) kijken op verzoek van Menterwolde.info terug naar de beginperiode, het heden en de toekomst van de club. Bram Groot, persvoorlichter KNVB: "Muntendam is een van de oudste en nog bestaande damesclubs van ons land."
Jantje Wolthuis is in 1969 jeugdleider. Ze volgt ook de scheidsrechterscursus en komt zo in contact met dames uit Musselkanaal. Die zijn lid van de plaatselijke voetbalclub. In Muntendam krijgt Wolthuis Albertje Jager, Trijntje de Vries en Geesje Wijsbeek zover om het damesvoetbal in Muntendam te introduceren. Liefst 35 dames worden lid van de voetbalclub. Competitievoetbal was er in die tijd nog niet. "We speelden alleen maar oefenwedstrijden. Tegen wie? We speelden onderling onze wedstrijden", zegt Albertje Jager.
'Wild'
"Voor 1971 was er sprake van 'wild' vrouwenvoetbal, met zo'n 130 vrouwenelftallen die op min of meer regelmatige basis tegen elkaar uitkwamen", zegt Groot. "De eerste officiële competities zijn in het seizoen 1972/1973 gespeeld. De eerste nationale kampioen was er pas in het seizoen 1973/1974: v.v. Reutum", aldus de KNVB-woordvoerder.
9-0
Muntendam debuteert in de 1e klasse D, met BNC, Drieborg, HSC, THOS en Veendam 1894 als tegenstanders. Er wordt een halve competitie gespeeld. Het eerste duel, op 18 maart 1972, wint Muntendam in en tegen Veendam met 9-0. Muntendam, dat getraind wordt door Cees Roossien, eindigt uiteindelijk als tweede, achter HSC.
Angst
Na 5 jaar stopt Albertje Jager met voetballen. Aanleiding was de blessure die Grietje Buurmeijer opliep in de zaal in De Menterne. Ze viel en het bot van haar scheenbeen stak zo naar buiten. "Ik ben onder haar gaan liggen om het been recht te houden. De angst zat er in."
Oosterparkstadion
Hèlen Koch begint al op 5-jarige leeftijd te voetballen bij Muntendam. Tot haar 14e speelt ze in jeugdteams, daarna 'verhuist' ze naar de damesafdeling. "Ik weet niet meer wat mijn eerste wedstrijd was", zegt Hèlen. Albertje Jager lacht: "Weet je dat niet meer? Mijn eerste wedstrijd speelde ik in het Oosterparkstadion in Groningen." Dat was op zondag 18 april 1971. Het toenmalige G.V.A.V. zou die middag bij winst op Willem II promoveren naar de eredivisie. G.V.A.V. verliest, maar Muntendam speelt toch maar mooi even voor 10.000 toeschouwers de voorwedstrijd tegen Dalen. De Muntendammers krijgen fors klop: 7-0. Jager: "Ik moest die middag steeds lachen en viel daardoor een aantal keren op de grond. Bij ons in Muntendam stonden ze in de bosjes naar ons te kijken, terwijl we in Groningen voor 10.000 man speelden."
Onverwacht
Muntendam heeft jarenlang met 3 damesteams competitievoetbal gespeeld. Nu telt de damesafdeling nog 17 spelers. Muntendam kwam 2 'losse' seizoenen uit de 1e klasse Noord. "Eenmaal wonnen we onverwacht de nacompetitie en promoveerden we." De tweede keer besloot de KNVB tijdens het seizoen dat de beste 4 promoveerden. Muntendam had op dat moment al zoveel punten vergaard dat ze wel moesten promoveren. Beide keren degradeerde de ploeg direct. De club wint vijfmaal de districtsbeker Noord tot en met de 2e klasse.
Bergafwaarts
De laatste jaren gaat het bergafwaarts. Muntendam was vele jaren een gerespecteerde 2e klasser. Maar na 2 jaar 3e klasse, speelt Muntendam nu voor het eerst in haar bestaan 4e klasse. De ploeg van Gerry Hoving, Koos Beishuizen en Henriet Velt maakt nog volop kans op het kampioenschap.
Compleet
Haalt de damesafdeling ook het 50-jarig bestaan? Koch lachend: "Daar doen we hard ons best voor. We moeten de ploeg compleet houden." Een aantal speelsters is, aldus Hèlen, op leeftijd. Ze noemt Linda de Wit (40), Alien Mans en Sandra Visscher (allebei 35). Speelt ze zelf nog over 5 jaar? "Lichamelijk ben ik niet meer in orde, ik heb een verrotte knie. Maar ik roep al wel 2 of 3 jaar dat het mijn laatste seizoen is."