KNVB: Meest positieve scenario is herstart competitie 16/17 januari
Het meest positieve scenario is een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari. Dan kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Het bekervoetbal komt wel te vervallen en wordt er in juni doorgespeeld. De KNVB hoopt dat het amateurvoetbal straks weer kan beginnen. En presenteert daarom 'Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona'.
De nacompetitie komt ook te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal. Daardoor moet voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast worden.
Haalbaar
Half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is. Als dat niet het geval is, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm.
In beweging blijven
"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen. Dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario's voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, zowel voor onze gezondheid als om de verenigingen in leven te houden", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.
Afschalen
"Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van 2 of 4. We trainen op 1.5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld."
Beperkt
Uit gegevens van het RIVM blijkt dat het aantal corona-uitbraken op sportclubs beperkt is. Dat komt doordat de activiteiten in de buitenlucht plaatsvinden (veldvoetbal) en het aantal langere contactmomenten op het veld zeer laag is. Met het oog op de gestegen coronacijfers in de gehele samenleving is onder meer het spelen van competities in het amateurvoetbal ('Plan A') tot half december niet toegestaan.
Volksgezondheid
Langere tijd niet sporten heeft volgens de KNVB nadelige gevolgen voor de volksgezondheid (slechtere gezondheid en lagere weerstand door bewegingsarmoede) en het sociale leven (toenemende eenzaamheid). Het betekent bovendien opnieuw een zware klap voor de verenigingen en vrijwilligers. De huidige situatie vraagt om flexibiliteit en perspectief.
Samenleving
Met het oog op de gestegen coronacijfers in de gehele samenleving is onder meer het spelen van competities in het amateurvoetbal ('Plan A') tot half december niet toegestaan.
Sportbonden
'Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona' is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Onderste beeld: KNVB.