Aardgasbuffer Zuidwending: Zesde caverne en nieuwe auto's
Menterwolde.info heeft sinds 4 jaar de rubriek Zicht Op Aardgasbuffer Zuidwending. Rocco van Dijk, plantmanager underground storages, praat u regelmatig bij over wat er op deze locatie gebeurt. Van Dijk heeft het over de zesde gasopslagcaverne die nu volledig meedraait in Zuidwending. En ook over de nieuwe bedrijfswagens waarin de technici van de Gasunie nu rondrijden.
Schaatsen, sleeën en sneeuwballen gooien met de kinderen, terwijl ik dit schrijf. Wat een aangename afwisseling. In deze koude periode heeft de installatie weer eens laten zien dat we zonder noemenswaardige problemen bijgedragen hebben aan de gasvoorziening, daar zijn we best trots op.
Zesde gasopslagcaverne A1 draait volledig mee
Eind 2020 is de nieuwe caverne A1 door de makers aan ons overgedragen. Onze cavernes opereren op een druk tussen 80 en 180 bar. De 5 bestaande cavernes opereren standaard gezamenlijk: als we uitzenden halen we uit alle 5 de cavernes een beetje aardgas en andersom injecteren we ook in alle cavernes tegelijk. De druk in deze cavernes is dus vrijwel gelijk en het gas in de cavernes is van dezelfde samenstelling. De nieuwe caverne A1 paste na oplevering nog niet direct in dat samenwerkingsverband. De druk in de caverne was hoger en het gas was natter. Dat het gas natter is, komt doordat de caverne nog 'vers' is: we hebben de caverne gemaakt door zout op te lossen met warm water. De wanden van de caverne zijn de eerste tijd vochtig van het pekelwater.
De caverne moet door gebruik verder drogen. Wanneer we te veel gas tegelijk uit A1 halen kan dit daarnaast voor bevriezing in de leiding zorgen. Gas dat uit de cavernes wordt gehaald, koelt af. Vanwege het in het gas aanwezige vocht zou de leiding kunnen bevriezen. Het was daarom zaak dit langzaamaan te doen. Om bevriezing te voorkomen, konden we eventueel methanol - een soort antivries - toevoegen aan het gas. We hebben het echter voor elkaar gekregen om zonder de toevoeging van methanol de caverne in de pool van - nu - 6 cavernes op te nemen. Dit hebben we gedaan door de temperatuur te monitoren en de uitstroom op minder dan de helft te houden van de capaciteit (circa. 200.000 m3/uur in plaats van het maximum = 440.000 m3/uur). Op 4 februari was de druk in caverne A1 zover gedaald dat deze gelijk was aan de andere cavernes en zonder problemen is opgenomen in de pool. Een knap staaltjevakmanschap van mijn collega's.
Animatie over de pilot: boorgat testen met waterstof
We hebben een animatie gemaakt over het testen van het boorgat met waterstof. Zoals ik in december al schreef, starten we in het tweede kwartaal van dit jaar met het onderzoek. Het doel van de activiteiten is om aan te tonen dat het boorgat, de leidingen, afdichtingen, et cetera geschikt zijn voor het opslaan van waterstof. De testen worden uitgevoerd op locatie A8, omdat hier al wel een boorgat, maar nog geen caverne is aangebracht. Klik HIER en bekijk de animatie.
Nieuwe bedrijfswagens technici
Wellicht is u al opgevallen dat er verdacht veel Toyota Yarissen rondrijden met de naam Gasunie erop. Onze technici voeren naast werkzaamheden op Zuidwending ook op andere installaties in Groningen en Friesland werkzaamheden uit. Om de zoveel jaar houden we ons wagenpark onder de loep en vernieuwen we de leascontracten. Elke technicus krijgt de beschikking over een Toyota Yaris. Hierdoor worden we nog efficiënter en besparen we tevens aanzienlijk op onze mobliteitskosten.
Door: Rocco van Dijk | Plant Manager Underground Storages.