Erwin de Vries: Met Noodzoak op weg naar landelijke erkenning
In 't Keerpunt in Spijkerboor heeft Erwin de Vries, met zijn Zunderlingen, gisteravond zijn nieuwe cd Noodzoak gepresenteerd. Hij zingt over twijfel en angst. De toekomst van de provincie Groningen staat op het spel. Aardbevingen, gaswinning en windmolens. Zijn geliefde Groningen staat weer negatief in het (landelijk) nieuws. De rest van het land kwalificeert Groningen als een derderangs provincie.
Erwin de Vries weet het zeker: zijn Groningen verdient beter. Toch twijfelt hij. Dat is te horen in De Dissident en Lözze Grond. Heimwee speelt daarin ook een rol (Dicht bie mie).
Relativeren
De Vries houdt ook van relativeren: Prachteg Grunnen. In Kapsalon Anita, Frits, Keurege Hoeskes en Bemui die neemt de zanger weer eens persiflages onder de loep.
Cynische ondertoon
De lach en de pijn spelen altijd een rol in De Vries' liedjes. Dat is op De Noodzoak niet anders. Aan de ene kant is er die karakteristieke cynische ondertoon en aan de andere kant komen dood, verdriet, vluchten, schoonheid en gezondheid aan bod.
Eenheid
Dat eenheid ook héél mooi kan zijn, bewijst Erwin de Vries met deze nieuwe cd. Zijn prachtige rauwe klanken zorgen voor zijn eigen stemgeluid.
Erkenning
Erwin de Vries hoopt met z'n achtste cd landelijk bekendheid te krijgen. Noodzoak wordt, via Coast to Coast, landelijk gepromoot. "Wellicht klinkt het arrogant, maar ik wil na 20 tot 25 jaar erkenning. Het is moeilijk om de Groningse taal naar het Westen te brengen. Het zou mooi zijn dat ze daar mij zien als de Groninger connectie. Als er hier iets speelt dat ze mij daar dan over interviewen."
Boeren
Over de toekomst van zijn provincie zegt Erwin: "Het meest enge is dat er mensen zijn die hier dingen er doordrukken. Kijk naar de windmolens bij mij in Meeden. Mensen worden tegenover elkaar gezet. Boeren tegenover inwoners. Als het het dorp last heeft van de windmolens, dan zet je ze hier toch niet neer. Moorlag en Kamp drukken het door. We hebben een prachtig mooie provincie. Ik ben trots op mijn provincie. Dat is de discrepantie."