MEELZE: Taal (nieuwe woorden) en liefde (slecht) in coronatijd
MEELZE is de column van Mariette Elzenga uit Muntendam. Sinds de zomer van 2015 schrijft Elzenga maandelijks over van alles en nog wat, wat ze meemaakt in haar omgeving en wat haar zoal bezighoudt. Zo herkenbaar. 'Taal en liefde in tijden van corona': De hele maand maart werd beheerst door corona. Het leverde heel veel nieuwe woorden op, maar voor de liefde was het slecht.
Je moest te veel afstand houden. We moeten het via whatsapp, sms, mail, skype en telefoon met elkaar doen. Hoe anders dan in 'Liefde in tijden van cholera' van Marquez. De hoofdpersoon schreef zijn hele leven brieven aan de vrouw op wie hij verliefd was. Pas toen ze oud waren, werd zijn liefde beantwoord en sleten ze hun dagen op een schip dat in quarantaine lag vanwege de cholera.
Het begin
Het begon in China, lekker ver weg en och, het was maar een griepje. Toen corona ook Noord-Italië bereikte en het sociale leven lam legde en de doden bij bosjes vielen, werd het serieuzer. Het land ging op slot. De Italianen hielden de moed erin door vanaf hun balkons liederen te zingen voor alle mensen in de zorg. Maar allengs verstommen de liederen en rijden de militairen de doden naar plaatsen waar nog plaats is.
De taal van Nederland
De premier verwachtte dat hij het virus in eerste instantie kon tegenhouden door het in te dammen. Daar zijn wij Nederlanders goed in: polderen, waterbeheer en dammen. Wij moesten vaak de handen wassen, geen handen schudden en met niet meer dan 100 man bij elkaar komen. Zelf ging hij direct in fout door handenschuddend te vertrekken. Het virus trok zich niets van aan van die dammen. Een week later sprak Rutte ons toe en gebruikte woorden als groepsimmuniteit, het virus gecontroleerd rond laten gaan, intelligente lockdown, sociale onthouding en dreigde met de anderhalve meter politie. De horeca ging dicht, de musea, de bioscopen, de sportscholen, de bridgeclub. Geen songfestival en geen Formule 1 op Zandvoort. Twee dagen later moesten ook de scholen dicht. De maatregelen waren niet altijd even duidelijk. Maar ja, Rutte moest met 50 procent kennis 100 procent besluiten nemen. Soms leek het of hij het andersom deed. De koning sprak ons toe en had het over eenzaamheidsvirus. De journalisten vrezen toespraakinflatie, elke week een toespraak van een VIP op de tv.
Schaduwkanten van de crisis
We gaan massaal hamsteren en in een mum van tijd zijn de mondkapjes en de handgel uitverkocht en worden tegen woekerprijzen verkocht. Even later blijken we voor jaren wc-papier, pasta, rijst en blikgroente in te slaan. Er ontstaan fuck-the-coronafeestjes en lockdownfeestjes en hier en daar wordt een coronadreiger gesignaleerd. Als we massaal het strand opgaan en in het bos gaan wandelen, krijgen we de wind van voren en we krijgen een boete als we met meer dan twee mensen in de openbare ruimte staan. Via je mobieltje kunnen je gangen gevolgd worden. In tijden van crisis lijkt alles geoorloofd.
Lichtpuntjes in de crisis
Het stikstofprobleem is in 1 keer opgelost nu we bijna niet meer vliegen en autorijden. Het water in Venetië is schoon, de lucht boven Schiphol is opgeklaard. We staan niet in de file, er gebeuren bijna geen ongelukken meer en er is voldoende plaats in de trein.
Overal ontstaan boodschappenclubjes, bieden mensen zich aan om in de zorg te werken.
In navolging van de Italianen applaudisseren we voor de zorg, en zingen 'het is nog nooit zo donker west' van Ede Staal.
Nog net voor de crisis hebben we met de Boerenbuitengebiedvrijwilligers nieuwe struweelvakjes geplant.
In de Heemtuin bloeien de kievietsbloemen en het helmkruid. Als ik een ommetje door de landerijen maak, staan er twee ooievaars, die op de vleugels gaan als ik aankom. Wat een prachtige vliegers zijn dat. Hoog in de lucht zingt de veldleeuwerik.
In Vroege Vogels wordt een ode gebracht aan de stoeptegelspleetplantjes.Dat zijn van die lieve kleine plantjes tussen de stenen, zoals kleine veldkers en draadmosjes, die ook op je terras en tegelpaadjes tegenkomen. Je kunt ze met schoonmaakazijn te lijf gaan, maar je kunt er ook van genieten.
Het weer
De maand begon nat. Ik hoorde een boer zeggen: "het is strontweer, je kunt geen mest uitrijden!"
Hij eindigde met prachtige zonnige dagen en een droge oostenwind. De lente barstte los en de zomertijd is begonnen. Ik vrees dat we de hele maand april nog in de ban van corona zullen zijn. Probeer, ondanks alles, van de lente te genieten en houd afstand.
Foto's: Kievietsbloem en voorjaarshelmbloem in de Heemtuin in Muntendam.