MEELZE: Genieten van pindakaasshow van vogels in de tuin
MEELZE is de column van Mariette Elzenga uit Muntendam. Sinds september 2015 schrijft Elzenga maandelijks over van alles en nog wat, wat ze meemaakt in haar omgeving en wat haar zoal bezighoudt. Zo herkenbaar. Vandaag stipt ze onder meer de grote pindakaasshow aan die diverse vogelsoorten in haar tuin opvoeren. Een prachtig gezicht. Elzenga sluit af met 'coronarestjes'.
Deze winter boden we onze tuinvogels voor het eerst een pindakaaspot aan, naast alle andere lekkere hapjes zoals vetbollen, pinda's en zaden. Het duurde even voor de pot ontdekt werd door de meesjes. De andere vogels leken geen belangstelling te hebben. Nu hebben we alleen de pindakaaspot nog aan de perenboom hangen en heeft al het vogelvolk plotseling ontdekt dat het toch wel erg lekker is.
Het is een drukte van belang en soms moeten ze nummertjes trekken. De meesjes hebben natuurlijk de oudste rechten en zitten soms met de hele familie op, onder of in de pot. Als het te lang duurt, trekken ze de eter aan de staart en grijpen hun kans. In het begin werden de jonkies nog gevoerd, maar ze kunnen het nu ook zelf.
Ook spreeuwen zijn niet vies van een lik pindakaas. Helaas zijn ze niet zo behendig en acrobatisch als mezen. Aanvankelijk was het veel gefladder en weinig hapjes. Waarschijnlijk hebben ze de kunst afgekeken, want ze verjagen de mezen en komen met grote happen uit de pot tevoorschijn. Voor de acrobatische bonte specht is het een makkie. Met al dat volk is zo'n pot heel snel leeg. Als ie bijna leeg is, verdwijnt zo'n kleine meesje tot aan het puntje van zijn staart in de pot. Daarna gaat ie even in bad en begint aan de volgende ronde.
Bedenktijd
Omdat in de supermarkt het vogelvoerseizoen over is, bestelden we een doos met 8 potten bij bol.com. Het leuke was dat we het product konden retourneren als het niet in de smaak viel. We hadden daarvoor 30 dagen de tijd. Het viel behoorlijk in de smaak, vooral de meelwormen zijn erg lekker. Ik denk dat binnen 30 dagen alle 8 potten leeg zijn. Het zijn dus dure kostgangers van wie we iedere dag uren plezier hebben.
Kleurverandering
Het voorjaar is voorbij en de zomer is begonnen. Begin van de maand kwam er regen en hoorde ik de bieten en de aardappels juichen van plezier. De witte en gele kleuren zijn vervangen door paars, rood en blauw. Het fluitenkruid en de boterbloemen zijn uitgebloeid en vervangen door wikke, klaprozen en korenbloemen.
In Tussen de Venen ziet het paars van de orchideeën. Ongelooflijk hoeveel er staan en langs de oevers van de plassen is het rood van de ronde zonnedauw. Ik herinner me nog dat we de eerste orchideeën en zonnedauw begroetten bij de vijver in de oude Heemtuin. Die hebben flink hun best gedaan en voor veel nakomelingen gezorgd. De lindebomen en de aardappels geuren tegen elkaar in. De maand eindigde met een windhoos en omgewaaide bomen in Veendam. Bij mij lagen alleen de stokrozen plat.
Coronarestjes
De meeste landen hebben hun lockdown opgeheven en wij mogen wijs op reis van Rutte, maar eigenlijk liever niet. Nu de corona zich stabiliseert heeft hij weer tijd voor zijn andere crisis, de stikstofproblemen. Om de natuur te redden. Kamagurka had als oplossing: alle dieren in de natuur voorzien van een mondkapje.
We mogen steeds meer, maar de anderhalve meter is heilig verklaard. Als we ons er niet aan houden zitten we voor we het weten in de tweede golf, waarschuwt het duo Mark en Hugo. Ik weet niet hoelang dat nog handhaafbaar is. De samenleving is het zat, komt in opstand en heeft weer tijd voor het beschimpen en bekladden van de standbeelden van Jan Pieterszoon Coen.
Ik denk dat die ondemocratische coronawet in de ijskast kan. We laten er een hete zomer overheen gaan en keren terug naar het 'oude' normaal.