

Waterschap Hunze en Aa's doet mee aan lachgasmetingen

De rioolwaterzuiveringsinstallaties Gieten en Stadskanaal van waterschap Hunze en Aa's doen mee aan het landelijk lachgasmetingenprogramma. Alle 21 waterschappen in ons land doen mee. 52 'installaties' zijn uitgekozen waar 4 jaar lang lachgasmetingen worden gedaan. Dit onderzoek maakt deel uit van een versnellingsprogramma om de uitstoot van lachgas drastisch te verminderen.
Het algemeen bestuur van Hunze en Aa's heeft zo'n 140.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor deelname aan dit programma. Van dit bedrag wordt onder meer meetapparatuur aangeschaft om lachgasemissies te meten.
Verdeeld
De kosten van het onderzoek worden over de waterschappen verdeeld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt een subsidie van 8 miljoen euro beschikbaar. Na 4 jaar gaat Hunze en Aa's met de meest effectieve reductiemaatregelen aan de slag op zijn 13 zuiveringen.
Klimaatakkoord
"Hunze en Aa’s onderschrijft het Klimaatakkoord. Daarin staat dat de uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990 fors verminderd moet worden. Rioolwaterzuiveringsinstallaties stoten lachgas uit als bijproduct van de stikstofverwijdering. Lachgas is een sterk broeikasgas, bijna 300 keer sterker dan CO2. De reductie van lachgas levert voor ons waterschap een grote bijdrage aan de klimaatopgave. Bijna driekwart van onze totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door lachgas en methaan", schrijft Hunze en Aa's op zijn site.
Stuurbaar
Uit eerder onderzoek blijkt dat de vorming van lachgas in bepaalde mate stuurbaar is. Hoe precies moet blijken uit het versnellingsprogramma. Dat heeft tot doel om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van reductie van lachgas. En anderzijds ook om concrete reducties te realiseren.