Veendam pakt 'moeilijke' bushaltes aan voor mensen met handicap
De gemeente Veendam telt ongeveer 120 bushaltes. Daarvan zijn er zo'n 80 toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Van de overige pak hem beet 40 halteplaatsen ligt de helft langs wegen die (op dit moment) geen onderdeel (meer) uitmaken van de busroutes. Denk dan aan bijvoorbeeld Ommelanderwijk en Zuidwending. Daar ligt voor de gemeente nu geen prioriteit.
De resterende 20 halteplaatsen wil de gemeente wel aanpakken.
Oosterdiep
Maar hiervoor krijgt ze geen subsidie. Daarom worden deze haltes - voornamelijk langs het Oosterdiep in Wildervank en Bareveld - toegankelijker gemaakt wanneer hier groot wegonderhoud wordt gedaan. Of bij reconstructie- en herinrichtingsprojecten. De verwachting is dat op termijn alle in gebruik zijnde haltes dan ook toegankelijk zijn. Zo reageert het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de PvdA.
Rolstoelgebruikers
De PvdA klom in de pen nadat Dennie Viswat uit Wildervank zich bij haar meldde. Viswat kaartte het probleem van de toegankelijkheid en bereikbaarheid van bushaltes en trottoirs in de gemeente Veendam bij haar aan. Die laten te wensen over voor mensen met een fysieke beperking. Denk aan rolstoelgebruikers en visueel beperkte mensen.
Eerder
De gemeente komt eerder in actie als zich situaties aandienen waarop niet gewacht kan worden. Bij het monitoren van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en het openbaar vervoer speelt Platform Gehandicaptenbeleid ook een belangrijke rol, aldus het college.
Eerder bericht: Bushaltes en trottoirs lastig 'te nemen' voor mensen met fysieke beperking