

Raad Veendam (12 voor, 6 tegen) wil handhaving Spreidingswet

De gemeenteraad van Veendam vindt dat de Spreidingswet gehandhaafd moet blijven voor een humane en structurele opvang van asielzoekers en om solidariteit tussen gemeenten te waarborgen. D66, SP, ChristenUnie, CDA, VUK en PvdA dienden hiervoor gisteravond tijdens de raadsvergadering een motie vreemd aan de orde van de dag in. VVD en Gemeentebelangen (GB) stemden tegen.
Dit tot grote teleurstelling van D66-fractievoorzitter Hanneke Schoenmaker. Met 12 stemmen voor en 6 tegen (3 raadsleden waren afwezig. 2 van Gemeentebelangen en eentje van de PvdA) werd deze motie aangenomen.
Ter kennis te brengen
Daarom wordt het college van Veendam verzocht dit standpunt van de gemeenteraad ter kennis te brengen van de Eerste en Tweede Kamer, van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid en van de toekomstige minister van Asiel en Migratie (Marjolein Faber van PVV).
Consistent beleid
De motivatie om met deze motie vreemd aan de orde van de dag te komen is voor Schoenmaker omdat het veiligheidsberaad van burgemeesters aandringt op uitvoering van de Spreidingswet. Gemeenten behoefte hebben aan consistent beleid voor asielopvang en een eerlijke verdeling van opvanglasten noodzakelijk is om overbelasting van specifieke gemeenten, zoals Westerwolde, te voorkomen.
Autonomie
Fractievoorzitter Robert de Jonge van Gemeentebelangen, met 7 leden de grootste partij in de raad, verwoordde de motivatie van zijn fractie om tegen te stemmen als volgt: "We zien de Spreidingswet als inbraak op onze eigen autonomie als gemeente waarbij Den Haag gaat bepalen wat er lokaal gebeurt. Daar zijn wij niet voor. Zaken gaan in goed overleg en niet met vormen van dwang. Zeker niet bij maatschappelijke gevoelige kwesties."
Extreem rechts kabinet
Ina Meerlo van de eenmansfractie van de VVD vertelde vanaf dag 1 tegen de Spreidingswet te zijn. "Ook al ben ik misschien straks wel lid van een extreem rechts kabinet. Ik niet, maar mijn partij." Met deze opmerking refereerde ze aan de woorden van PvdA-fractievoorzitter Rob Haije, even eerder in dit debat. Die noemde het aanstaande kabinet 'een extreem rechts kabinet met de PVV als minister op dit belangrijk onderwerp.' Daar was ze niet blij mee.
Verlaagd
D66, SP, ChristenUnie, CDA, VUK en PvdA vinden ook dat, als de regering en het parlement al het initiatief willen nemen om de Spreidingswet in te trekken, dit in géén geval moet doen voordat de instroom van asielzoekers daadwerkelijk is verlaagd en de huidige opvangcrisis en de problemen in het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn opgelost.
Wat is de Spreidingswet?
Klik HIER en lees meer over deze wet.