

Proef bescherming Veenkoloniale wijken Wildervank afgerond

Het pilotproject 'Bescherming Veenkoloniale wijken Wildervank-West' is afgesloten. Daarom onthulde wethouder Bert Wierenga van Veendam vanmiddag aan de Borgercompagnie in Wildervank een informatiepaneel. In dit gebied is de kenmerkende, lijnrechte wijkenstructuur nog goed zichtbaar. De wijkenstructuur heeft in deze gemeente daarom een beschermde status.
De wijken, gegraven tijdens de turfwinning vanaf de 17e eeuw, zijn van grote betekenis.
Water en turf
Destijds voor de afvoer van water en turf, nu vooral voor de aanvoer en berging van water.
Experimenteren
De opslagcapaciteit in dit gebied is verhoogd door op enkele plaatsen te experimenteren met het plaatsen van stuwtjes die meer water vasthouden in de zomer. Dit voorkomt verdroging in het gebied die de landbouw en biodiversiteit negatief beïnvloedt.
Biodiversiteit
Op verschillende plaatsen in de wijk is gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit. Er zijn 11 erven vergroend, wegbeplantingen zijn aangeplant en 14 vogelbosjes zijn aangelegd in het gebied. Verder is begonnen met het ecologisch beheren van de wijken en verschillende wegbermen.
Wandel- en fietsknooppuntennetwerk
Om de zichtbaarheid en de beleving van dit landschap te vergroten, zijn bankjes en informatiepanelen geplaatst langs het wandel- en fietsknooppuntennetwerk.
Projectgroep
Een projectgroep - met medewerkers van gemeente Veendam, eem natuurvereniging, waterschap Hunze en Aa’s, provincie Groningen (initiatiefnemer) en Landschapsbeheer Groningen en boeren in het gebied - werkte de afgelopen jaren aan de mogelijkheden en maatregelen voor herstel, ontwikkeling en beheer van het cultuurhistorische veenkoloniale wijken landschap.