

Pekela wil gebruik gemeentegrond zonder toestemming stoppen

De gemeente Pekela wil het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming beëindigen. Daarvoor trekt ze voor dit en volgend jaar in totaal 600.000 euro uit. Het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond kan, aldus het college van Pekela, leiden tot juridische complicaties, verstoring van openbare ruimte en financiële verliezen voor de gemeente. Daarom wil de gemeente dit aanpakken.
De raad neemt hierover vanavond een besluit.
Illegale bouwwerken
Het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond manifesteert zich in verschillende vormen, zoals illegale bouwwerken, niet-geautoriseerde verkoop of bezetting van openbare ruimtes. Dit leidt tot conflicten met de gemeentelijke regelgeving en kan de leefbaarheid van de gemeente aantasten.
Trottoirs
Ook dient volgens het college gekeken te worden naar de percelen die de gemeente in gebruik heeft en eigendom zijn van burgers. Hierbij kan gedacht worden aan trottoirs die gelegd zijn op andermans grond.
Weerstand
Het project brengt ook risico's met zich mee. "Zo kan er weerstand ontstaan vanuit de betrokken inwoners omdat zij van vinden dat handhaving onterecht is. Deze weerstand kan resulteren in een juridische procedure." De gemeente wil de bevolking hierover goed informeren. Doelstelling en beoogd resultaat moeten bij de inwoners helder en duidelijk zijn.
Aanlooptijd
Het gehele traject duurt circa 4 jaar. Een project kent een aanlooptijd, een piek en nazorg. Halverwege wordt een evaluatie uitgevoerd en wordt ingeschat in hoeverre het beschikbare budget toereikend is (geweest).
Opheffen
Het doel van dit project ('Aanpak Oneigenlijk Grondgebruik Gemeente Pekela') is het beëindigen van het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming van de gemeente. Dit kan door het opheffen van het ongeoorloofde gebruik, het verkopen van het gebruikte (deel)perceel of het aangaan van een huurovereenkomst/bruikleenovereenkomst.