

Erfgoedvisie Pekela voor cultuurhistorische gebouwen in de maak

"Het ontwikkelen van een erfgoedvisie die recht doet aan onze cultuurhistorische kwaliteiten, die leidt tot een beter besef van ons erfgoed en die kan rekenen op breed draagvlak bij de diverse doelgroepen." Dat is het doel van het projectplan Erfgoedvisie Pekela, dat maart volgend jaar vastgesteld moet worden door de gemeenteraad van Pekela. Het college stelt 50.000 euro beschikbaar voor dit plan.
De gemeente Pekela telt 22 Rijks- en 26 gemeentelijke monumenten. Denk aan kerken, bedrijfspanden, boerderijen en woningen.
Verval
"De vaak grote omvang van de panden en het verlies van hun oorspronkelijke functie zorgen voor hoge kosten en een groot risico op verval van het erfgoed", aldus het Pekelder college van B en W.
Stand van zaken
Het onderhoud en behoud van erfgoed komt daardoor volgens het college onder druk te staan. "Met het maken van een erfgoedvisie willen we de stand van zaken van monumenten en overige karakteristieke panden in beeld brengen. We bekijken welke mogelijkheden er zijn voor herontwikkeling, hergebruik, beleving en verduurzaming van het erfgoed."
Raadsakkoord 2023
De gemeente inventariseert ook de subsidie- en financieringsmogelijkheden voor erfgoed en bekijkt welke rol ze daarin kan spelen. Dit sluit aan bij de wensen van de gemeenteraad uit het Raadsakkoord 2023 om een visie op religieus en industrieel erfgoed en de mogelijkheden voor revitalisering en hergebruik van gebouwen te maken
Pekels Goud
Ook in de omgevingsvisie Pekela geeft de gemeenteraad aan dat de landschappelijk en cultuurhistorische waarden (Pekels Goud) worden behouden en versterkt.
Voetlicht
"De kwaliteiten, unieke plekken en gebouwen worden beter voor het voetlicht gebracht. Met een erfgoedvisie kan het verhaal van Pekela worden verteld aan inwoners en bezoekers/toeristen en kunnen met respect voor het verleden keuzes voor de toekomst worden gemaakt."