

NVVE houdt bijeenkomst in Veendam over wilsverklaringen

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) houdt zaterdag 1 oktober in Brouwhotel Parkzicht in Veendam een informatiemiddag over wilsverklaringen. Volgens NVVE blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie dat 21 procent van de Nederlanders een wilsverklaring heeft opgesteld. Met de bijeenkomst wil NVVE bereiken dat mensen nadenken over hun levenseinde.
Hoe willen zij dat het er (niet) uit ziet? Wat verstaan zij onder uitzichtloos lijden? Hoe zien ze de rol van hun naasten hierin?
Openheid en bereidheid
"Hiervoor is openheid en bereidheid nodig; openheid om te durven zeggen wat je wil, maar ook bereidheid om erover na te denken en te weten wát je wil. Een wilsverklaring is hier een belangrijk middel in. Dan staat het op papier en kun je het bespreken met je naasten en de (huis)arts. Hierdoor weten zij wat je wensen zijn en het helpt je ook op het moment dat je zelf niet meer in staat bent om je wensen te delen", aldus NVVE.
Praat
Vandaar ook de belangrijke oproep vanuit de NVVE: Praat over het levenseinde. Nú, niet later. Veel mensen vinden dit lastig, maar het opstellen van wilsverklaringen geeft inzicht, rust én een mooie kans om nu over het levenseinde te praten.
lezing en korte film
De informatiemiddag is van 2 uur tot half 4. Het programma bestaat uit een lezing over wilsverklaringen en een korte film van Anne-Marieke Graafmans met nagesprek.
Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht. Klik HIER voor aanmelden en meer informatie.
Wat is een wilsverklaring?
In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Je hoeft er niet mee naar de notaris. Wel is het raadzaam om de wensen geregeld te bespreken met familieleden en met de (huis)arts, zodat ook zij ervan weten en ervan overtuigd zijn dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn.
NVVE
NVVE is bijna 50 jaar geleden opgericht als actiegroep. In 2002 werden haar activiteiten beloond met de invoering van de euthanasiewet. In 2012 richtte NVVE de Levenseindekliniek op (nu Expertisecentrum Euthanasie). Inmiddels is NVVE een grote, gerespecteerde en veel geraadpleegde vereniging met 173.000 leden. In het kantoor in Amsterdam werken 30 medewerkers. Daarnaast zijn in het hele land zo'n 150 vrijwilligers actief.