

Herdenkingsstenen voor joodse Veendammer oorlogsslachtoffers

Stichting Herdenkingsstenen Veendam - Wildervank en de gemeente Veendam ondertekenen woensdagmorgen een convenant voor het plaatsen van zo'n 170 herdenkingsstenen in de gemeente Veendam. De stenen krijgen een plaatsje bij de woningen van joodse personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De stichting wil de eerste stenen plaatsen op 4 mei.
Stichting Herdenkingsstenen Veendam - Wildervank is vorig jaar opgericht. Met het plaatsen van de herdenkingsstenen wil de stichting de nagedachtenis aan de joodse slachtoffers levend houden. "De stenen versterken de bewustwording van huidige en toekomstige generaties met betrekking tot de geschiedenis en gevolgen van deze oorlog", zegt gemeentewoordvoerder Nicolette Vermeulen.
"Ze herinneren aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Veendam en Wildervank, vanwaar ongeveer 170 joodse inwoners in de oorlog zijn weggevoerd en omgekomen." De stichting wil onderwijsprojecten opzetten om jongeren van het basis- en voortgezet onderwijs bewust te maken van de verschrikkingen van de jaren 1940 - 1945. Basisscholen worden op 4 mei betrokken bij de plaatsing van de eerste stenen. De stichting verricht nu historisch onderzoek naar de woningen waar de joden hebben gewoond.
In het convenant, dat door loco-burgemeester André Hammenga en Koos Gräper (voorzitter) en Arie Broeksema (secretaris) van de stichting worden ondertekend, staan de afspraken tussen de stichting en de gemeente over het aanbrengen en onderhouden van de stenen (bronzen paaltjes, de zogeheten struikelstenen).
Archieffoto: In Muntendam zijn 7 april vorig jaar struikelstenen geplaatst voor 12 Joodse oorlogsslachtoffers uit dit dorp. De Historische Kring Menterwolde wil dit jaar in Zuidbroek en Noordbroek 26 struikelstenen plaatsen.