

Fotograaf ziet hulpverleners strijden voor leven chauffeur

Fotograaf Dennie Gaasendam was gisteren als een van de eersten bij het ongeluk op de Veendammerweg - Kalkwijk in Hoogezand. Hierbij kwam een 51-jarige man uit Midden-Groningen om het leven. De Veendammer fotograaf schrijft het verhaal van zich af, voor zijn eigen verwerking. Maar ook om iedereen te laten weten hoe trots we mogen zijn op hulpverleners die 24/7 klaar staan voor ons.

Hierdoor enkele passages uit het verhaal van Dennie Gaasendam (foto hierboven), die al ruim 16 jaar fotograaf is.
"Op dat moment zie ik in de berm een zwaargehavende auto staan. Ik zie in mijn ooghoek een agent het water in springen. Ik besluit bij het ongeval langs te rijden en de auto op de Kalkwijk te parkeren. Ik stap uit en hoor twee agenten om hulp roepen. Ik bedenk mij niet en gooi mijn camera terug in de auto en ren met nog een omstander naar de agenten."
"De agent die het water insprong, heeft zojuist een man naar de kant gesleept. Ik houd de agente vast, zodat we met vermeende krachten de man op de wal kunnen trekken. Dit gaat niet zonder slag of stoot, maar toch lukt het ons. Daarna trek ik de agent het water uit."
"De man ademde niet. We zijn direct begonnen met reanimatie. Op dat moment kwam de ambulance ook al ter plaatse. De reanimatie ging verder. Ik ren met de ambulancemedewerkers heen en weer om de benodigde apparatuur op te halen. De politie ging door met reanimatie. Ik haal een grote koffer uit de ambulance en samen halen we daar een infuus uit. Ik sta hiermee paraat voor het moment dat deze aangesloten kan worden."
"Intussen kwamen de brandweer, traumaheli en een tweede ambulance ook ter plaatse. De man heeft enkele minuten in het water gelegen en had veel water binnengekregen. Tijdens de reanimatie heb ik aan de brandweer doorgegeven dat we niet zeker wisten of er meerdere slachtoffers waren. Hierop werd in het water gezocht, maar uiteindelijk werd er niemand aangetroffen."
"De reanimatie ging door. Er werd om en om gewisseld. Dan weer de politie en dan weer een brandweerman. Ook het Mobiel Medisch Team kwam er bij en alles werd uit de kast gehaald om het leven van deze man te redden. De minuten verstreken, maar een teken van leven was er niet. Het infuus werd uiteindelijk aangesloten en deze hield ik minuten lang omhoog. Tegelijkertijd hield ik het scherm vast. Uiteindelijk werd het zware besluit genomen om de reanimatie te stoppen. Het mocht helaas niet meer baten. Het slachtoffer was aan zijn verwondingen overleden. Ik kon het infuus overgeven aan de arts van het MMT en ik werd hartelijk bedankt voor mijn inzet."
"Ik heb even een stap terug gedaan en ben bij mijn auto gaan staan. Ook de als eerste ter plaatse gekomen politie-eenheid trok zich even terug. Ook zij waren zichtbaar aangeslagen. Meerdere agenten en ambulancemedewerkers vroegen hoe het met me ging. Op dat moment ging het eigenlijk wel goed, maar ik was uiteraard vol met allerlei indrukken. Ik heb van de ambulancedienst een kaart meegekregen voor eventuele nazorg en/of slachtofferhulp."
"Waar het mij vooral om te doen is dat we tegenwoordig zoveel geweld zien tegen hulpverleners. Ik heb weer aan den lijve ondervonden dat we trots moeten zijn op onze hulpverleners. De inzet, de wilskracht om iemands leven te redden is onvoorstelbaar groot. Alles wordt uit de kast gehaald, alleen helaas lukt dit niet altijd om wat voor reden dan ook. Veel respect en petje af voor onze hulpverleners."
"Rest mij nog om de nabestaanden van het slachtoffer veel sterkte toe te wensen met dit grote verlies."
Hele verhaal
Klik HIER en lees het hele verhaal van Dennie Gaasendam.
Eerder bericht: Ernstig ongeluk op Veendammerweg: Auto botst tegen boom
Foto's: Dennie Gaasendam, DG-Fotografie.