

Dode vissen in plassen in Langebosch en Borgerswold

In de zwemplassen in Langebosch en Borgerswold in Veendam zijn dode vissen - onder meer karpers en brasems - aangetroffen. Waterschap Hunze en Aa's vermoedt dat blauwalg hiervan de oorzaak is. Dat was juli vorig jaar ook al het geval in Langebosch. Dode waterdieren kunnen botulisme veroorzaken in het water. Het schap controleert om de 14 dagen zo'n 50 zwemplassen in de provincie Groningen.
Naar aanleiding van deze controles geldt voor de volgende zwemwaterplassen een waarschuwing voor blauwalg: Langebosch (Veendam), Proostmeer in Wagenborgen, Zwaneveldsgat (Kolham), Camping Wedderbergen in Wedderveer, Plan Zuid in Nieuwe Pekela en Urnenhoeve (Wedde).
Wat is botulisme?
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20 graden Celsius en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. (Bron: Waterschap Hunze en Aa's).