Bushaltes en trottoirs lastig voor mensen met fysieke beperking
De toegankelijkheid en bereikbaarheid van bushaltes en trottoirs in de gemeente Veendam laten te wensen over voor mensen met een fysieke beperking. Denk aan rolstoelgebruikers en visueel beperkte mensen. Dit vindt de PvdA-fractie en trekt hierover nu, via schriftelijke vragen, aan de bel bij het college. De coalitiepartij komt in actie nadat Dennie Viswat uit Wildervank dit probleem bij haar aankaartte.
Viswat is vanwege een handicap aangewezen op een rolstoel.
Ervaringen
PvdA-raadslid Ben Kenters: "Hij heeft ons zijn ervaringen gedeeld over de moeilijkheden die hij ondervindt bij het gebruik van bushaltes en trottoirs. Hij wees met name op de stoepranden die vaak te hoog zijn om zelfstandig over te steken. En op bushaltes die niet zijn aangepast voor rolstoelgebruikers, waardoor hij geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer."
VN-verdag Handicap
De Wildervankster deed bij de PvdA ook een beroep op het VN-verdrag Handicap dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking waarborgt. "Hij heeft daarnaast opgemerkt dat het voor blinde en visueel beperkte inwoners van de gemeente Veendam moeilijk is om verhogingen, zoals trottoirbanden, stoepranden, en vluchtheuvels, waar te nemen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van signaalkleuren zoals geel of rood. Het VN-verdrag Handicap onderstreept dat overheden ook voor visueel beperkte mensen een toegankelijke fysieke omgeving moeten waarborgen door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen, zoals contrasterende kleuren om obstakels beter zichtbaar te maken."
Concreet
Kenters wil van het college weten wat de gemeente Veendam concreet doet om de toegankelijkheid van bushaltes en trottoirs te verbeteren, in lijn met het VN-verdrag Handicap.
Vragen
"Zijn er specifieke plannen om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een fysieke beperking, zoals rolstoelgebruikers, te verbeteren? Wordt er bij nieuwe projecten in de openbare ruimte standaard rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, zoals vereist door het VN-verdrag Handicap? Hoe wordt de toegankelijkheid van de openbare ruimte en het openbaar vervoer in Veendam op dit moment gemonitord en geëvalueerd. En worden hierbij ook ervaringen van inwoners zoals de heer Viswat meegenomen? Wat gaat de gemeente ondernemen om de toegankelijkheid voor blinde en visueel beperkte inwoners te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebruik van signaalkleuren bij verhogingen in de openbare ruimte?"
Foto's: www.veendam.nl.