

Auteur Willem Molema schrapt boekpresentatie 'Valse diagnoses'

Oud-journalist en oud-inwoner van Muntendam Willem Molema uit Oude Pekela komt met een nieuw boek op de markt: Valse diagnoses. Molema heeft de boekprestatie, die zaterdag 28 maart
zou plaatsvinden in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, vanwege het coronavirus geschrapt. Het eerste exemplaar zou de auteur uitreiken aan Evert van Dijk, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden.

Van Dijk krijgt het boek over de Tweede Wereldoorlog nu per post opgestuurd. Omdat de boekpresentatie niet doorgaat, is Molema zijn nieuwste boek nu in de loop van de komende week al verkrijgbaar in de boekhandel.
Advertentie
Een opvallende advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden. Het is 1940 - 1945, de Tweede Wereldoorlog. 10 artsen uit de 3 noordelijke provincies verklaren boven hun namen en adressen dat ze geregeld spreekuur houden. Een bijzondere wervingszin. De advertentie komt landelijk in de publiciteit wanneer de verzetskrant Vrij Nederland de namen met de woonplaatsen van de artsen publiceert en deze van commentaar voorziet. Op honende toon, want de 10 artsen zijn NSB-ers, keuringsartsen en allemaal lid van de NSB-organisatie het Medisch Front.
Het lijstje van 10
De artsen komen uit Groningen, Drogeham (Woldendorp), Grijpskerk, Oude Pekela, Assen, Veendam, Onstwedde en Ter Apel (Emmer-Compascuum/Nieuw-Amsterdam) onder aanvoering van Dolf Croin, president van de Artsenkamer. 'Het lijstje van 10'.
Hoe komt het dat academici zich als NSB-artsen profileerden en het nationaalsocialisme aanhingen?
Met deze hoofdvraag begon Willem Molema aan een onderzoek op basis van 'het lijstje van 10'. Hij onderzocht de dossiers van de artsen, las honderden getuigenissen over keuringen van dwangarbeiders van wie sommigen in Duitsland stierven en van Joden van wie de meesten in concentratiekampen aan hun einde kwamen. Hij deed nader onderzoek, sprak met (ex)dorpsbewoners en overlevenden. De resultaten zijn weerzinwekkende verhalen over geld, macht, haat, verdriet, angst, klopjachten, dwalingen, onderduikers en bedriegers. Een keiharde strijd op leven en dood. Willem Molema wilde aanvankelijk, in het kader van 75 jaar bevrijding, een boek schrijven over 1 van deze 10 NSB-artsen; de Veendammer huisarts Harm Theodoor van Heuveln. Hij koos voor een boek over deze 10 NSB-artsen.
Tegenstrijdig
"In mijn jonge jaren hoorde ik vaak verhalen over hem. Als klein kind ben ik ooit met mijn moeder in zijn huis geweest toen onze eigen huisarts zijn praktijk had overgenomen. Die verhalen over hem waren tegenstrijdig en oppervlakkig en daar wilde ik nu eindelijk wel eens duidelijkheid over."
Boek: Valse diagnoses | DeTweede Wereldoorlog in Noord-Nederland | Tien artsen in een wereld van list en bedrog. Auteur Willem Molema. Uitgeverij Nobelman. Aantal pagina’s: 167. Aantal foto’s: circa honderd. Winkelprijs: € 22,95.