

Amateurhistoricus Rink Oosting Veendammer van het Jaar

Rink Oosting (62) is vanmiddag op het gemeentehuis van Veendam gehuldigd als 'Veendammer van het Jaar 2024'. De geboren en getogen Veendammer amateurhistoricus is auteur en verzamelaar van historisch beeldmateriaal. Hij is gespecialiseerd in het vastleggen van de geschiedenis en ontwikkeling van Veendam en de Veenkoloniën. Oosting is de 17e Veendammer van het Jaar.
De boeken, andere publicaties en initiatieven geven inzicht in de rijke geschiedenis van de Veenkoloniale regio, met aandacht voor lokale gebeurtenissen, mensen en ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de identiteit van Veendam.
Cultureel erfgoed
Juryvoorzitter Max Bentum: "Rink Oosting draagt met zijn werk en initiatieven bij aan het behoud van het cultureel erfgoed van de gemeente Veendam en de regio. Het vergroot het historisch besef en maakt de geschiedenis van de gemeente tastbaar voor inwoners en geïnteresseerden, zowel lokaal als regionaal."
Boeken
Vorig jaar verscheen het boek 'Veendam - Wat verdween en weer verscheen'. De eerste van een driedelige serie over ontwikkelingen in Veendam. Het boek bevat ruim 200 afbeeldingen uit de collectie van Rink Oosting en laat een tijdsbeeld zien hoe Veendam er ooit uitzag en hoe de stad door de jaren heen is veranderd. Ongeveer 15 jaar geleden publiceerde Oosting 5 thematische fotoboeken met oude prenten van Veendam, die destijds zeer succesvol waren.
Lost Wings informatiepanelen
In april 2024 zijn 3 informatiepanelen geplaatst op de plekken waar in de Tweede Wereldoorlog 3 Britse vliegtuiten zijn neergestort en de bemanning omkwam. Rink Oosting stond aan de wieg van de informatiepanelen aan Korte Akkers, Industrieweg en Kibbelgaarn. Hij wilde een blijvende herinnering aan deze fatale vliegtuigongelukken in de Tweede Wereldoorlog zodat de verhalen vertelt blijven worden. 'Zonder verhalen geen geschiedenis', is zijn motto.
Exposities en lezingen
Via lezingen, exposities en online platforms deelt de amateurhistoricus zijn kennis en grote collectie oud beeldmateriaal met de inwoners van Veendam en andere belangstellenden. Hij helpt inwoners in hun zoektocht naar informatie. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag levert hij een bijdrage in de vorm van een expositie of lezing, waarbij hij oude foto's en verhalen presenteert om de geschiedenis van Veendam levend te houden.
Beeldbank
Voor het project Beeldbank van de Groninger Archieven heeft Rink Oosting zo'n 22.000 foto’s uit het archief van de gemeente Veendam gescand en bijna 4.500 foto’s beschreven. Hij is hier nog steeds mee bezig.
Burgemeester
Burgemeester Annelies Pleyte: "Rink Oosting fungeert met zijn werk als een ambassadeur voor Veendam. Het vastleggen en delen van de geschiedenis van Veendam is belangrijk omdat het bijdraagt aan identiteit, verbondenheid en begrip voor de veranderingen in de stad. Door het verleden zichtbaar te maken, helpt het de huidige en toekomstige generaties te begrijpen waar Veendam vandaan komt en hoe de gemeenschap zich heeft ontwikkeld. Zijn inzet maakt hem tot een terechte Veendammer van het Jaar 2024."
Foto: Met van links naar rechts juryvoorzitter Max Bentum, burgemeester Annelies Pleyte en Veendammer van het Jaar 2024 Rink Oosting.