

Aardgasbuffer gebruikt microseismisch meetnetwerk

Het microseismisch meetnetwerk op Aardgasbuffer en Pekelwinning Zuidwending is sinds eind vorige maand in gebruik. Het netwerk is geïnstalleerd om de ondergrondse zoutberg, met daarin cavernes van EnergyStock en Nouryon, te bewaken en meer data te verzamelen over de ondergrond. Nouryon heeft al een soortgelijk systeem in gebruik bij haar cavernes bij Heiligerlee.

In de bodem vinden voortdurend microtrillingen plaats. Dat kan komen door natuurlijke processen en in ondergrondse en bovengrondse activiteiten.
Microtrillingen
Het seismisch meetnetwerk meet deze microtrillingen in het gebied nauwkeurig. Samen met experts van BakerHughes (voorheen Magnitude) ontwikkelt Energystock zo een nog beter begrip van de ondergrond en wordt meer inzicht verkregen in de mogelijke oorzaak van dergelijke trillingen.
Seismometers
Het meetnetwerk bestaat uit 6 seismometers op evenveel locaties. Op 60 meter diepte meten ze trillingen in de bodem. Dat is diep genoeg om ruis van bovenaf, bijvoorbeeld autoverkeer, kwijt te raken. Baker Hughes - dat wereldwijd ervaring heeft met seismische monitoring - doet de monitoring voor Energystock en Nouryon. Het uitlezen daarvan vergt namelijk specialistische seismologische kennis.
KNMI
Daarnaast wordt de data live gedeeld met het KNMI, dat de data kan gebruiken om trillingen in het totale gebied beter in kaart te brengen. Het netwerk van het KNMI is niet uitgerust om microtrillingen te meten.
Meer informatie
Informatie over het seismisch meetnetwerk vindt u op de websites: www.zoutwinning.nouryon.com en www.agbzw.nl/msm. De meetgegevens worden na afloop van ieder kwartaal gepubliceerd op deze websites. Trillingen met een magnitude van 1 of hoger (mogelijk voelbaar) worden meteen gemeld.