

7 gemeenten werken samen aan Nedersaksenlijn (trein)

7 gemeenten, onder wie Veendam, Stadskanaal en Westerwolde, slaan de handen ineen voor de Nedersaksenlijn. Ze vinden dat deze spoorlijn een grote bijdrage kan leveren aan een betere bereikbaarheid van de regio met het openbaar vervoer. De Tweede Kamer wil een haalbaarheidsstudie van deze lijn. Dat willen de 7 gemeenten - ook Hardenberg, Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn - ook.
Uit het haalbaarheidsonderzoek moet naar voren komen of de aanleg van de Nedersakenlijn kans van slagen heeft. En ook wat de kosten hiervoor zijn.
Ruimte en kansen
De regio tussen Hardenberg en Veendam biedt volgens de 7 gemeenten volop ruimte en kansen voor ondernemers en woningzoekenden om te werken en te wonen.
Bereikbaarheid en verbindingen
Goede bereikbaarheid is van groot belang. Ook zijn goede verbindingen van het openbaar vervoer tussen grote steden belangrijk voor een bloeiende en aantrekkelijke regio. Door een spoorlijn aan te leggen tussen Stadskanaal en Emmen wordt, aldus de 7 gemeenten, meer verbinding bereikt tussen de verschillende grensregio’s.
Eenvoudiger
"Regionaal samenwerken gaat dan eenvoudiger en ook het vinden van personeel uit een andere gemeente wordt voor werkgevers aantrekkelijker. Dit draagt bij aan de sociale en economische opgaven die deze regio kent", zegt Richtje Rakers namens de 7 gemeenten.
Waterstoftreinen
In de haalbaarheidsstudie wordt ook de aansluiting op het Duitse netwerk en de mogelijkheden voor goederentransport onderzocht. Ook willen de gemeenten onderzoeken of waterstoftreinen ingezet kunnen worden op de Nedersaksenlijn. Dit past uitstekend bij de status die de Europese Unie aan Noord-Nederland heeft toegekend, onder de noemer Hydrogen Valley (waterstofregio).