

Deelnemers Ruilwinkel Westerwolde betalen met zelf verdiende punten

Stichting Ruilwinkel Westerwolde wil mensen via haar winkel in Sellingen en website met elkaar in contact brengen om het ruilen van goederen, diensten en het uitwisselen van ideeën op gebied van duurzaamheid, leefbaarheid en betaald werk te stimuleren. De knip blijft gesloten. Deelnemers verdienen punten door diensten te verlenen. Hiermee kunnen diensten of tweedehands spullen worden 'gekocht'.
De stichting heeft zich laten inspireren door soortgelijke, succesvolle projecten in onder meer Goes en Alphen aan de Rijn. De stichting opent niet alleen in januari een ruilwinkel aan de Dorpsstraat in Sellingen, ze wil ook dependances openen in de Steunstees in Wedde en Vlagtwedde en de openbare bibliotheek in Ter Apel. De oprichting van de ruilwinkel is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van fondsen als VSB-fonds, Skanfonds, Oranje Fonds en LEADER.
Deelnemers die diensten verlenen, krijgen hiervoor 12 punten per uur. Die worden geregistreerd. Hiermee kunnen ze nieuwe diensten kopen. Voorbeelden: tuinonderhoud, koken, boodschappen halen, hond uitlaten en bibliotheekbezoek. Maar ook kunnen met de punten tweedehands spullen worden aangeschaft.
Interim-voorzitter Reina Boels zegt dat de Ruilwinkel ook andere activiteiten wil houden. Een repair-café en sociaal-culturele activiteiten staan op het programma. Ook moet de 'winkel' een broedplaats worden waar mensen kunnen netwerken om de kans op betaald werk te vergroten. Boels: "Ongeacht iemands achtergrond gaan wij ervan uit dat iedereen één of meerdere talenten heeft. Door deze in te zetten wordt de wereld een stukje leefbaarder en wordt het individuele zelfvertrouwen en economische zelfstandigheid vergroot. Dat is ons doel."