

Viaduct over A7 vernoemd naar militair Henry Hoving

Het viaduct over de A7 bij Winschoten - waar de Verlengde Kloosterlaan vanuit Winschoten de A7 kruist richting Midwolda - is vernoemd naar de omgekomen militair, sergeant der 1e klasse Henry Hoving. De ceremonie ter gelegenheid van deze vernoeming was gisteren. Hoving (24 december 1986, Midwolda) kwam niet thuis van zijn Minusma-missie in het West-Afrikaanse Mali.
Henry Hoving overleed op 6 juli 2016 in Kidal door een noodlottig ongeluk met een mortier.
Mortierschietoefeningen
Henry nam op die dag, met collega Kevin Roggeveld uit Groningen, deel aan mortierschietoefeningen. Tijdens een van de oefeningen ging een mortiergranaat vroegtijdig af. Daardoor kwamen beide mannen om het leven.
Militaire uitvaartplechtigheid
Het stoffelijk overschot van Henry Hoving is enkele dagen na dit dramatische ongeluk overgebracht naar Nederland. Op 20 juli 2016 namen zijn dierbaren, familie, vrienden en collega's van de luchtmobiele brigade afscheid van hem tijdens de militaire uitvaartplechtigheid in Winschoten.
Instemming
Met instemming van de nabestaanden en de gemeente Oldambt kreeg het viaduct boven de A7 de naam 'Sergeant der 1e klasse Henry Hoving'. Al op 14 oktober vorig jaar is het naambord door Rijkswaterstaat aan beide kanten van het viaduct boven de A7 bevestigd.
Naamgevingsceremonie
Vanwege coronamaatregelen kon gisteren pas de officiële naamgevingsceremonie plaatsvinden. Die was in het Rozenpaviljoen van het Stadspark in Winschoten. Naaste familieleden en burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt onthulden symbolisch het naambord.
Bruggen en viaducten
In april vorig jaar vond nationaal de Viering 75 jaar vrijheid plaats. Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, maakten de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat, met het Veteranen Platform, een plan om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die zijn omgekomen tijdens hun inzet voor vredesmissies. In het hele land worden daarom de komende jaren bruggen en viaducten vernoemd naar omgekomen militairen. Zo komt er een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.
Foto: Gemeente Oldambt.