

Tegenwerking remmende factor duurzame energieprojecten

In heel Nederland schieten allerlei projecten op het vlak van duurzame energie als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Ondanks het positieve milieuvriendelijke karakter van dit soort initiatieven blijken de ontwikkelaars ervan meer dan eens te stuiten op verzet. Hierdoor loopt de uiteindelijke uitvoering van de plannen vertraging op of, in extreme gevallen, gaat deze zelfs helemaal niet door.
In de gemeente Oldambt kunnen ze daarover meepraten.
Geen toestemming
Eerder dit jaar gaf de gemeente tot tweemaal toe geen toestemming voor exceptioneel transport van 167.000 kilo zware en 5,4 meter hoge windmolen-onderdelen door haar gebied. Volgens de verantwoordelijke wethouder zouden op de route waarvoor de eerste aanvraag werd ingediend honderden bomen opgekroond moeten worden, zodat het transport probleemloos kon passeren.
Die maatregel zou echter een fikse aantasting van het landschapsbeeld tot gevolg hebben en werd daarom afgewezen. De tweede aanvraag stond door de kern van Midwolda en Oostwold gepland en mocht van de gemeente niet doorgaan, omdat verwacht werd dat er schade aan het wegdek en aan huizen langs de route zou ontstaan.
De initiatiefnemers van de geplande windparken moesten dus een andere manier bedenken om hun materieel op de plek van bestemming te kunnen krijgen.
Zelf bijdragen aan de Nederlandse energietransitie
Obstakels, zoals die in Oldambt, kunnen ervoor zorgen dat de beoogde energietransitieplannen van de overheid vertraging oplopen en dat daardoor eerder gestelde doelen niet tijdig gehaald worden. Wie op dat vlak op korte termijn graag zelf in positieve zin een steentje bij wil dragen, zou ervoor kunnen kiezen om zonnepanelen op het dak van de eigen woning te plaatsen.
Afhankelijk van het aantal panelen dat geplaatst wordt en het persoonlijke energieverbruik, kan een situatie gecreëerd worden waarbij een hoge mate van zelfvoorziening gerealiseerd wordt. Het eventuele overschot aan zonnestroom dat de panelen opwekken, komt vervolgens op het landelijke stroomnet terecht, zodat anderen daar gebruik van kunnen maken. Dit is een strategie die ook nu al erg succesvol blijkt.
Zo genereerden alle zonnepanelen die op het Nederlandse stroomnet zijn aangesloten in april van dit jaar bij elkaar opgeteld 2,1 petajoules aan elektriciteit. Dat is voldoende om heel Amsterdam een maand lang volledig van stroom te kunnen voorzien.
Bewust kiezen voor groene stroom
Wie geen mogelijkheid heeft om zelf zonnestroom op te wekken, maar toch graag wil bijdragen aan duurzame stroomproductie kan er natuurlijk heel bewust voor kiezen om groene stroom bij zijn of haar energieleverancier af te nemen.
Wanneer we via een vergelijkingssite deze duurzame variant van energie vergelijken met grijze stroom, wordt al snel duidelijk dat groene stroom doorgaans niet duurder is. Wat de keuze ervoor ongetwijfeld zal vergemakkelijken.
Met het oog op een energiemarkt die aan alle kanten volop in beweging is, is minstens een keer per jaar de prijzen van energie vergelijken sowieso een aanrader. Prijsbewuste consumenten kunnen dankzij dit soort vergelijkingen blijven profiteren van de laagst mogelijke energiekosten en daarnaast ook nog eens bijdragen aan een schoner milieu.
Tekst: www.pricewise.com.