

Kring 11 verzet zich tegen stoppen medische rijtesten in Winschoten

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) stopt op 1 juni met het afnemen van medische rijtesten in Winschoten. Kring 11, de vereniging van rijscholen in Oost-Groningen, is het hier niet mee eens. Ze wil in gesprek met de gemeente Oldambt. Ouderen en mensen met een medische achtergrond moeten straks naar Groningen of Assen voor een rijtest om hun rijbewijs te halen of te behouden.
Het gaat om mensen die bijvoorbeeld een hersenbloeding of beroerte hebben gehad of een been of arm niet meer volledig kunnen gebruiken. Ook psychiatrische aandoeningen, zoals ADHD, ADD en autisme vallen onder rijtest.
Spreekkamers
Het CBR wil de kleine locaties uit financiële overwegingen sluiten. Ook beschikken deze kleine locaties vaak niet over geschikte spreekkamers. "Winschoten is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige locatie die verhoudingsgewijs ook veel rijtesten (250 tot 300/red.) doet. En een heel groot gebied, Noord-Oost-Groningen, bediend. We zitten in een locatie zonder geschikte spreekruimte, maar we verhuizen binnen 2 maanden naar een locatie waar deze spreekkamer wel zit", schrijft het bestuur aan de circa 50 leden. Onder hen de Muntendammer rijscholen Njoy en Anne.
Sociaal isolement
Kring 11, in het voorjaar van 2014 opgericht, ziet de bui al hangen als de locatie Winschoten verdwijnt. "Dan is het voor heel veel ouderen en mindervaliden niet meer mogelijk om deze rijtest te doen. Ze zijn dan niet in staat hun rijbewijs te halen of te behouden. Voor veel mensen in deze omgeving is een sociaal isolement dan het gevolg. We kunnen en mogen deze doelgroep niet in de steek laten."
Extra kosten
Waarom kunnen de deelnemers niet naar Groningen of Assen? "Dit is voor deze mensen erg problematisch. Praktisch gezien omdat ze daar niet gewend zijn te rijden en het is ver weg. Financieel gezien, omdat het merendeel met de lesauto moet komen. Om toch goed voorbereid de rijtest af te leggen moeten ze vanaf huis naar de stad en terug lessen nemen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Kosten die voor veel ouderen niet op te brengen zijn. De rijtest zelf is gratis, maar wordt op deze manier alsnog een dure grap."