

Museum Slag bij Heiligerlee onderdak bij Klokkengieterijmuseum

Het college van Oldambt wil 600.000 euro investeren in het toekomstbestendig maken van het Klokkengieterijmuseum en Museum Slag bij Heiligerlee. En wil daarmee bijdragen aan het behoud én de verduurzaming van het cultureel erfgoed in Heiligerlee. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan. Het college wil een half miljoen euro bijdragen aan de verbouwings-/verduurzamingskosten.
De rest is voor noodzakelijke bodemsanering.
Sleutelrol
Beide musea in Heiligerlee spelen een sleutelrol in het vertellen van de geschiedenis van Oldambt en de regio. Het Klokkengieterijmuseum brengt de unieke klokkengietersgeschiedenis tot leven en Museum Slag bij Heiligerlee vertelt het verhaal van de eerste overwinning van de Nederlandse opstandelingen in 1568, waarmee de Tachtigjarige Oorlog begon.
Afstoten
Het college stelt voor om beide musea samen te brengen in het karakteristieke pand van het Klokkengieterijmuseum. Dat wordt - mits de raad akkoord gaat - verbouwd, uitgebreid en verduurzaamd. Het pand van Museum Slag bij Heiligerlee wil de gemneente afstoten. De opbrengst gaat dan naar de algemene reserve.
Verdurzamingsdoelstellingen
"De voorgestelde investering sluit aan bij de gemeentelijke verduurzamingsdoelstellingen. Door te kiezen voor één toekomstbestendig museumgebouw kunnen CO₂-uitstoot en energielasten worden verminderd en wordt het museum het hele jaar door toegankelijk. Dit past binnen de landelijke verplichting om gemeentelijk vastgoed uiterlijk in 2030 te verduurzamen", aldus het college.
Cultuurprogramma
De plannen passen, aldus het college, binnen de ambitie uit het cultuurprogramma GEWOON DOEN! 2024 - 2030, waarin wordt gepleit voor meer trots op de cultuurhistorie van Oldambt. "Het beoogde museumcluster moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden waar geschiedenis tot leven komt, met educatieve programma's en activiteiten voor jong en oud. Ook wordt samenwerking gezocht met het Landesmuseum in het Duitse Emden, om samen de grensoverschrijdende geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog te vertellen."
Foto: Pixabay.com.