

Gemeente wil Oldambtster boerderij behouden

105 tot 140 van de 350 Oldambtster boerderijen - woonhuis en schuur zijn in elkaars verlengde gebouwd - in de gemeente Oldambt zijn er slecht aan toe. Ze wil met de eigenaren in gesprek om te weten te komen wat nodig is om de vervallen panden te behouden, herstellen en ontwikkelen. Wethouder Bard Boon: "De naam zegt het al een beetje: de Oldambtster boerderij komt niet veel voor in Nederland."
"Ze staan vooral in het noorden en oosten van de provincie Groningen. Het is zonde als ze straks zijn verdwenen."
Energiezuinig
"Oldambtster boerderijen zijn vaak oudere panden en daardoor zijn ze moeilijk energiezuinig te maken. Omdat ze vaak karakteristiek of monumentaal zijn, mag je er niet zomaar dingen aan verbouwen. Ook hebben ze vaak te maken met schade door bodemdaling en aardbevingen. Bovendien zijn de meeste eigenaren van dit boerderijtype al wat ouder. Dan is het lastig om een extra hypotheek te krijgen om te kunnen investeren in een verbouwing", weet Boon.
Helpen
Hij wil dus met de eigenaren in gesprek. "Wat is er volgens hen nodig om ervoor te zorgen dat dit boerderijtype blijft bestaan? Waar lopen ze tegenaan? En hoe kunnen wij als gemeente helpen?"
Toekomstvisie
Op basis van deze gesprekken, maar ook met kenners en adviseurs van organisaties die veel weten van karakteristieke panden, stelt de gemeente een toekomstvisie op. Boon: "In die toekomstvisie staat welke ideeën en initiatieven kunnen bijdragen aan het behouden, herstellen en ontwikkelen van Oldambtster boerderijen. Daarbij zoeken we ook naar financiële mogelijkheden."
Investeren
De gemeente Oldambt zit in een moeilijke financiële situatie en kan daarom zelf weinig investeren.
Foto: Bard Boon. Foto: Gemeente Oldambt/Brigitte Ruijtenbeek.