

Cultuurfonds Onderscheiding voor Ferrari (Burcht Wedde)

De Cultuurfonds Onderscheiding - een erkenning voor bijzondere vrijwilligers voor cultuur of natuur - gaat dit jaar naar Frank en Martina Ferrari-Witvoet uit Assen. Het stel krijgt de onderscheiding voor zijn belangrijke inzet voor en financiële bijdrage aan erfgoed, natuurbehoud en geschiedenis in en rondom de gemeente Westerwolde. De onderscheiding wordt vrijdag 6 juni uitgereikt.
Dat gebeurt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo door Commissaris van de Koning in Gelderland Daniel Wigboldus. Hij is tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland.
Bevlogen
Frank en Martina Ferrari-Witvoet zetten zich al tientallen jaren in om het erfgoed in en rondom Westerwolde te behouden voor toekomstige generaties. Ze investeren in restauraties en zorgen er met hun bevlogen en toekomstbestendige plannen, inzet en investeringen voor dat monumentale panden behouden en in gebruik blijven. Ze ondersteunden in Wedde en Bellingwolde vele bijzondere monumenten.
Burcht Wedde
Burcht Wedde - een kasteel uit de 14e eeuw met grote cultuurhistorische waarde - werd dankzij het paar in oude glorie hersteld. Het heeft een bijzondere en sociale bestemming gekregen als een vakantieverblijf voor kinderen die het moeilijk hebben. Met de restauratie van Burcht Wedde, het bijbehorende burchtterrein, de tuinen, het historische pand De Hongerige Wolf en het uit 1643 daterende Rechthuys, is de cultuur-historische 'ruggengraat' van Westerwolde dankzij Ferrari-Witvoet weer intact en toegankelijk voor iedereen.
Vrijwilligers
Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: "Financiële steun voor cultuur en natuur is onmisbaar. Daar zetten we ons als Cultuurfonds blijvend voor in. De inzet van vrijwilligers is net zó belangrijk. Ze zijn actief in musea, in theaters, bij muziekverenigingen, koren, onderhouden erfgoed en monumentale tuinen. Vaak onzichtbaar achter de schermen, maar met een heel zichtbaar en voelbaar resultaat ervóór. De mensen die onze Cultuurfonds Onderscheiding krijgen springen er bovenuit. Cultuur en natuur zijn dé verbindende waarden in onze samenleving. Deze bijzondere vrijwilligers laten zien wat je daar zelf voor kan doen en daarmee veel kunt betekenen."
De Cultuurfonds Onderscheiding – sinds 2024 de opvolger van de Zilveren Anjer die sinds 1950 werd toegekend door het Cultuurfonds - is er voor bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De onderscheiding wordt toegekend op voordracht en wordt elk jaar uitgereikt aan 3 tot 5 laureaten. De Cultuurfonds Onderscheiding verbeeld de samenhang en verbinding tussen mensen door cultuur en natuur en het 'gouden draadje' dat de vrijwilligers hierin zijn en werd ontworpen door goudsmid Aletta Teunen.
Foto: Frank Ferrari bij Burcht Wedde. Foto: HuismanMedia.