Wormenhotels: Aanvulling op inzameling en verwerking gft-afval
De aanschaf van 20 wormenhotels kost de gemeente Midden-Groningen zo'n 34.000 euro per jaar. Wethouder Markus Ploeger heeft, op verzoek van D66-raadscommissielid Toine Fennis, laten uitzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn in zijn gemeente. De meerwaarde van wormenhotels is, aldus Ploeger, vooral communicatief en educatief van aard, het creëren van meer betrokkenheid en bewustwording.
"De inzet van wormenhotels en buurtcompost zijn een aanvulling op de inzameling en verwerking van groente-, fruit- en tuinafval en niet bedoeld ter vervanging van de inzamelstructuur."
Scholen of buurten
Wormenhotels worden vaak ingezet op scholen of in buurten. Belangrijk aspect is eigenaarschap en verantwoordelijkheid van bewoners en/of vrijwilligers. Het duurt enige tijd voordat een wormenhotel effectief is - opbouwen van de cultuur - en het vergt best wat inspanning van degene die het beheer doet.
Vochtigheid
Lagen moeten op de juiste manier worden opgebouwd, vochtigheid moet in de gaten gehouden worden. Maar ook welk organisch afval in de wormenhotels terecht komt. Niet alles kan er in, antwoordt de wethouder. Het gebruik van wormenhotels kan een vorm van buurtcomposteren zijn.
Wat is een wormenhotel?
Een wormenhotel is een duurzame manier voor het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en etensresten in een straat, buurt of wijk. Inwoners kunnen dit in het wormenhotel deponeren, waarbij het biologische proces met wormen hiervan compost maakt. De compost kan door de betrokken inwoners worden hergebruikt in hun tuin of plantenpotten. Het goed functioneren van een wormenhotel vraagt betrokkenheid en medewerking van inwoners in een buurt of straat. Participatie dus. Voor het plaatsen van wormenhotels is contact van de gemeente (of een participatieteam) met inwoners van belang. Wormenhotels zouden door de gemeenten kunnen worden aangeboden, zodat geïnteresseerde en mogelijk bereidwillige inwoners, verenigingen, wijkteams, et cetera, zich kunnen melden bij de gemeente. (Bron: Rapport 'Maatregelen voor verbetering kostendekkendheid huishoudelijk afvalbeheer' van IPR Normag).
Foto:Pixabay.com