Weer uitstel aanpak verkeersproblemen bij Knijpsbrug in Hoogezand
Het is een gebed zonder einde; de oplossing voor de verkeersproblemen nabij de Knijpsbrug in Hoogezand. De toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer was al in 2011 in gesprek met Rijkswaterstaat en de provincie Groningen over de aanpak van de problemen. Na de bouwvak zou worden begonnen met de werkzaamheden voor beide rotondes. Maar dat gaat niet gebeuren. Waarom niet?
Vooral in de avondspits, en dan met name als de brug over het Winschoterdiep geopend is om het scheepvaartverkeer te laten passeren, zijn er problemen (vertraging) in de doorstroming van het verkeer.
Filevorming
Dit leidt tot filevorming, overlast en verkeersonveiligheid. Een groot verkeersveiligheidsrisico vormt de terugslag van het verkeer op de afrit waardoor er sprake is van stilstaand verkeer op de vluchtstrook van de A7.
Gescheiden
De oplossing leek in zicht. Na de bouwvak zou worden begonnen met de werkzaamheden voor beide rotondes. Die zouden zo worden aangepast dat verkeer dat over de Knijpsbrug moet, gescheiden wordt van het overige verkeer. Als de brug open is, kan het overige verkeer doorrijden. De verkeersdrukte is dan sneller weer opgelost als de brug dicht is.
Meerstrooks-rotondes
Dit betekent dat beide rotondes worden omgebouwd tot meerstrooks-rotondes; onder andere op de afrit vanaf de A7 dubbele aanrijstroken worden aangelegd en er verkeerslichten komen om het verkeer tijdens en na een brugopening te kunnen doseren.
Discussie
De planning staat onder druk vanwege een discussie tussen Rijkswaterstaat en de provincie Groningen. "Deze gaat over het handhaven van de fiets- en voetgangersoversteek op de afrit vanaf Groningen in combinatie met de te gebruiken verkeerslichten. Helaas loopt deze discussie al langere tijd, en nog steeds.
Vergunning
Rijkswaterstaat verstrekt de benodigde vergunning voor werkzaamheden aan de afrit nog niet. De maatregelen zouden niet passend zijn, rekening houdend met de verkeersveiligheid en wet- en regelgeving. De uitvoering van de plannen schuift hierdoor op", schrijft het college van Midden-Groningen in een raadsbrief.
Knelpunt
En zo blijft deze locatie, die al jaren het grootste doorstroom knelpunt in de gemeente is, dat nog wel even. Dit terwijl tijdens de Stuurgroep van het project Knijpsbrug en omgeving van juli 2022 de gemeente instemde met het uitgewerkte plan. Hierna ontstond de discussie tussen Rijkswaterstaat en de provincie.
Eerder berichten (klik op links en lees de berichten):
Oplossing verkeersproblemen bij Knijps- en Rengersbrug nabij (6 maart 2020)
Oplossing files Knijpsbrug: Verdubbeling afrit A7 en extra rijstrook rotondes (29 januari 2020)
Aanpak bij bruggen in Hoogezand laat op zich wachten (20 juli 2019)