

'Schaatsmuseum moet in goede handen komen'

Alex Kampinga (76) van het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer wil dat zijn museum in goede handen komt. "Er wordt iets geregeld voor na mijn leven. Het museum moet naar een plek waar veel publiek komt. Het moet naar iemand gaan die ook een verhaal kan vertellen. "Anders is een scheuvel maar gewoon een scheuvel." Het museum bestaat ruim 15 jaar.

"Ik wil mijn verzameling wegschenken. Maar ik moet dan wel de toezegging hebben dat de nieuwe eigenaar de collectie 20 jaar exposeert." Een verhuizing naar het Veenkoloniaal Museum in Veendam ziet hij niet zitten. "Daar verdwijnt het op zolder."
Het Groninger Schaatsmuseum is gevestigd in de voormalige koffiebranderij achter zijn woning aan de Noorderstraat. Wie daar binnenstapt, kijkt zijn ogen uit. Het schaatspak (zie foto boven) van de vorige week donderdag overleden Jan Pesman (82) staat achterin de ruimte te pronken. In dat pak won Pesman, tijdens de Olympische Winterspelen van 1960 in het Amerikaanse Squaw Valley, op de 5.000 meter de bronzen medaille.
De schaatsen van Sappemeerse schaatsdiva Marianne Timmer ontbreken evenmin in de collectie. "Ze is hier nog nooit geweest. Haar familie wel hoor." Oud-schaatser en huidige schaatscoach Gerard Kemkers doet ook een duit in het zakje. "De schaatsen, die Gerard als coach van Amerika onder had tijdens de Olympische Spelen in Nagano in 1998, heb ik hier ook staan."
Kampinga is al ruim 15 jaar een prima gastheer in het museum. Hij vertelt honderduit over zijn collectie. Bijvoorbeeld over de medailles van onder anderen Jan Pesman, de provinciale kampioenen Riekje Ruben en Greetje Schuur en deelnemers van de Elfstedentocht.
Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat dit museum maar gemiddeld 750 bezoekers per jaar trekt. "Het aantal bezoekers kalft af. Een bezoek aan mijn museum kost niks. De meeste mensen komen hier tijdens Open Monumentendag en het Museumweekend. Verder komen hier mensen die een broer- en zusterdag houden of een reünie."
Alex Kampinga lacht als hem wordt gevraagd wat de waarde van de gehele collectie is. "Ik weet niet wat het nu waard is. Maar ik weet wel wat ik hiervoor betaald heb. Daar kun je een mooie auto voor kopen. Ik heb wel eens schaatsen gekocht voor 1500 gulden. Anderen kreeg ik gratis."
Wie het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer wil bezoeken moet hiervoor een afspraak maken. Dat kan via het telefoonnummer 0598 - 398 002.
Het Groninger Schaatsmuseum komt later deze week uitgebreid aan bod in de rubriek Beelden In Plaats Van Woorden.