Raad Midden-Groningen beslist over oprichting warmtebedrijf
De gemeente Midden-Groningen en Waterbedrijf Groningen Duurzaam willen het publiek warmtebedrijf WarmteCompagnie B.V. oprichten. Het maakt gebruik van de restwarmte van kartonfabriek ESKA in Hoogezand. En voorziet circa 870 huurwoningen van wooncorporaties Lefier, Groninger Huis en Woonzorg, de Reensche Compagnie en aangesloten particulieren in Gorecht-Noord in Hoogezand van warmte.
De oprichting en uitbating van dit warmtebedrijf draagt, aldus de gemeente, bij aan de doelstelling om in 2030 het aardgasgebruik in de gebouwde omgeving van de gemeente Midden-Groningen met 20 procent te verminderen.
Klimaatakkoord
Nederland heeft de ambitie om in de toekomst volledig van het aardgas af te stappen, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord. Dit akkoord verplicht gemeenten om een Transitievisie Warmte op te stellen, waarin wordt beschreven hoe de overstap naar aardgasvrije dorpen en wijken plaatsvindt. Voor de provincie Groningen, en specifiek voor Midden-Groningen, is deze transitie extra urgent vanwege de gevolgen van de aardgaswinning.
Kartonfabriek
"In Midden-Groningen doet zich een bijzondere kans voor in de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand, waar een kartonfabriek van ESKA is gevestigd. Deze fabriek genereert restwarmte en heeft aangegeven bereid te zijn deze restwarmte zonder winstoogmerk beschikbaar te stellen. De fabriek ligt in een dichtbebouwd gebied met voornamelijk huurflats, waardoor de aanleg van een warmtenet haalbaar en aantrekkelijk is", aldus het college.
PAW-subsidie
In 2018 vroeg Midden-Groningen al een PAW-subsidie (Pilot Aardgasvrije Wijken) aan. En kreeg 6 miljoen euro (NPG-subsidie) om het warmtenet in Gorecht-Noord te ontwikkelen. Het doel van deze subsidie is om in eerste instantie circa 870 woningen in Gorecht-Noord aan te sluiten op een warmtenet, gevoed door de restwarmte van ESKA. Dit warmtenet biedt de mogelijkheid om deze woningen van het aardgas af te halen en zo bij te dragen aan de nationale klimaatdoelstellingen.
Warmtenet
De woningcorporaties hebben investeringen, waarmee de woningen gereed zijn gemaakt voor een aansluiting op het warmtenet, naar voren gehaald en verhoogd. Hiermee was 20,2 miljoen euro gemoeid.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de oprichting van het Warmtebedrijf WarmteCompagnie en het raadsvoorstel.