

Raad geeft wethouder Erik Drenth bij afscheid olijfboom cadeau

Erik Drenth (CDA) heeft vanavond, tijdens een bijzondere raadsvergadering, afscheid genomen als wethouder van Midden-Groningen. Hij sprak voor de laatste keer in die functie in de raadzaal. Zijn ontslag gaat officieel volgende week donderdag (27 maart) in. Erianne van der Burg - die Drenth al verving tijdens zijn afwezigheid - werd vanavond benoemd en geïnstalleerd als zijn opvolger.

25 raadsleden stemden voor haar benoeming, eentje stemde tegen. 7 raadsleden waren afwezig.
Spreekgestoelte
De laatste keer dat Erik Drenth plaatsnam achter het spreekgestoelte in de raadzaal was 14 maart 2024. Bij Drenth was kanker vastgesteld. Hiervan is hij genezen.
Kankervrij
"Gezondheid is het allerbelangrijkst en na een pittig chemotraject heb ik het geluk dat ik kankervrij ben. De conditie die ik door chemotherapie verloor heb ik door een aantal maanden stevig revalideren weer terug. Ik dank de raad dat ik in 3 perioden van 16 weken de tijd heb gekregen om beter te worden en te revalideren. De collega’s in het college dank ik voor de manier waarop ze razendsnel mijn werkzaamheden hebben overgenomen", schreef Drenth enkele weken in zijn ontslagbrief.
13 jaar in gemeentepolitiek
Drenth zat 13 jaar in de gemeentepolitiek. Daarvan was hij 10 jaar wethouder. Eerst in Hoogezand-Sappemeer en sinds 2018 in Midden-Groningen.
Onderwijs
Onderwijs was een van de onderwerpen waar Drenth zijn hart aan had verpand. De vertrekkende wethouder is maar wat trots op het scholenresultaat. Er zijn veel nieuwe aardbevingsbestendige schoolgebouwen gebouwd in de gemeente.
Geen vierde termijn
Drenth maakt zijn periode - tot de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026 - niet af, omdat zijn vervanger (Erianne van der Burg) ingewerkt is. Drenth na 3 termijnen als wethouder er geen vierde aan wilde vastknopen. En zijn derde reden? "Het andere deel van de beslissing heeft te maken met de inzichten die ontstaan zijn tijdens een periode van ziekte. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het ook voor mijzelf goed is om verder te gaan. In 10 jaar wethouderschap heb ik veel geleerd en een ontzettend rijke ervaring opgedaan. Nu heb ik 10 jaar bestuurlijke ervaring op zak en inmiddels ook de nodige levenservaring. Ik wil kijken waar ik verder kan groeien, en waar ik mijn ervaring in kan zetten. Waar dat zal zijn, weet ik nog niet."
Olijftak
Een olijftak is in de Europese cultuur een symbool van de vrede. De olijftak staat voor vrede, verzoening en hoop. Het aanbieden van een olijftak is een verzoenend gebaar. De symboliek is al erg oud, de olijfboom groeit langzaam en heeft rust en tijd nodig om te bloeien. De olijftak, soms als takje in de snavel van een witte duif, is een wijdverbreid symbool van vrede en nieuw leven. Drenth noemde het cadeau dan op hem van toepassing is. Na zijn ziekte 'begint hij een nieuw leven'.
Foto: De gemeenteraad bood Erik Drenth een olijfboom in pot aan. De raadsleden Henk Flederus (PvdA, links van Drenth) en Harry Wind (CDA, rechts van Drenth) boden de vertrekkende wethouder dit cadeau aan.