

Oorlogsplaquette in Slochteren krijgt weer passende plek

ChristenUnie in Midden-Groningen kwam eind december met het verzoek aan het college om de plaquette, die herinnert aan de overval op het distributiekantoor aan de Hoofdweg in Slochteren in de Tweede Wereldoorlog (21 juli 1944), goed zichtbaar en bereikbaar te maken. Het college heeft een oplossing bedacht voor een passende plek voor de herdenking van deze gebeurtenis.
"We gaan dit eerst met nabestaanden en omwonenden bespreken. Ook betrekken we Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen hierbij. We doen ons best om voor 21 juli een nieuw monument te maken. Maar een zorgvuldig proces waarbij alle belanghebbenden betrokken worden, gaat voor de snelheid van plaatsing."
Eigenaar
Deze gedenkplaat hangt (nog) op een gebouw dat bereikbaar is via een privéterrein. ChristenUnie-fractievoorzitter Niels Joostens schreef eind vorig jaar aan het college dat het leek alsof deze plaquette zonder overleg met de eigenaar van het pand was verplaatst en vervolgens weer op de oude positie was teruggebracht. "Wat is daarvan de reden geweest?", vroeg Joostens.
Verzetsmuseum
"In overleg met oud-burgemeester Jan Lebbink (van Slochteren/red.) is de plaquette opgehangen waar hij nu hangt. Links naast de deur van het voormalige verzetsmuseum. Later is de plaquette door iemand van de voormalige gemeente Slochteren boven de deur gehangen zonder overleg met de eigenaar van het pand. De eigenaar heeft vervolgens de plaquette weer op de oorspronkelijke plek gehangen", aldus het college.
In orde
De herdenking van de overval op het distributiekantoor is op 21 juli. Vandaar het verzoek van de oppositiepartij om voor die tijd 'de zaak in orde te maken'.
Lebbink
De gedenkplaat werd op 21 juli 1994 onthuld door Lebbink. De plaquette is tot stand gekomen op initiatief van de heren D.P. van Dis en P. Munk.
Geschiedenis
Het monument herinnert de inwoners van Slochteren aan de overval op het plaatselijke distributiekantoor op 21 juli 1944. Rondom deze overval, kwamen 4 jonge verzetsmannen om te leven. Twee betrokken overvallers, Hendrik Ernst de Haan en Jan Lever werden diezelfde dag doodgeschoten door de SD te Eenum en één overvaller, Kornelis Roeters, werd te Eenum gevangen genomen door de SD en overleed op 20 februari 1945 in kamp Sachsenhausen. Het vierde slachtoffer, Harmannus Haan, die niet betrokken was bij de overval, werd op 22 juli 1944 doodgeschoten door de SD te Onstwedde, als represaillemaatregel omdat de SD Harmannus zijn broer, mede-overvaller Hendrik Haan, niet kon vinden. (Bron: www.4en5mei.nl)
Eerder bericht: CU: Maak gedenkplaat overval distributiekantoor Slochteren weer zichtbaar
Foto: Ontdek Midden-Groningen.