

Ontwerpfout klimaatinstallatie kost gemeente half miljoen

De gemeente Midden-Groningen heeft 505.050 euro nodig om de klimaatinstallatie in Kindcentrum Woldwijck in Hoogezand aan te passen, zodat die het weer naar behoren doet. Na de uitbreiding in 2022 - 3 extra lokalen en overstap naar een volledig gasloze installatie - bleek dat de huidige warmtepompen onvoldoende capaciteit hebben. Het ventilatiesysteem is, door versnelde slijtage, toe aan vervanging.
Dit leidt, aldus het college van burgemeester en wethouders, tot structurele temperatuur- en klimaatklachten en stijgende energiekosten.
Regenboog
In het kindcentrum hebben de basisscholen Regenboog en 't Vlot alsmede kinderdagverblijf KaKa onderdak.
Ontwerpfout
"Een onafhankelijke deskundige heeft geconstateerd dat er sprake is van een ontwerpfout uit het laatste uitbreidingsplan, waardoor de installatie niet voldoet. De warmtepompen hebben onvoldoende capaciteit en bevriezen regelmatig, wat leidt tot verdere temperatuurdalingen in het gebouw. Het ventilatiesysteem is door slijtage niet meer in staat om overal in het gebouw de luchtkwaliteit te leveren, volgens Frisse Scholen Klasse B, 2015."
Aansprakelijkheid
Onderzoek naar aansprakelijkheid bij de betrokken partijen leverden, aldus het college, geen resultaat op, doordat keuzes en verantwoordelijkheden uit het ontwerptraject niet schriftelijk vastgelegd waren. Een duur foutje zo blijkt nu. Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het beschikbaar stellen van iets meer dan een half miljoen euro.
Zomervakantie
De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk plaats in de zomervakantie. Zo blijft de overlast voor de scholen en kinderopvang beperkt.
Historie
Kindcentrum Woldwijck aan de Mars in Hoogezand is in 2017 opgeleverd en in gebruik genomen. Het kindcentrum werd opgeleverd met een hybride verwarmingssysteem. De gemeenteraad besloot op 29 april 2021 dat uitbreiding met 3 extra lokalen en overstap naar een volledig gasloze installatie gewenst was. In de periode van 2022 tot 2024 waren er storingen en structurele klimaatklachten over onvoldoende verwarming. Tijdelijke noodoplossingen, zoals elektrische kachels en infraroodpanelen, zorgen voor extra energiekosten en dragen niet bij aan een goed onderwijsklimaat. Een onafhankelijke deskundige constateerde dat er sprake is van een ontwerpfout uit het laatste uitbreidingsplan, waardoor de installatie niet voldoet. De warmtepompen hebben onvoldoende capaciteit en bevriezen regelmatig. Dat leidt tot verdere temperatuurdalingen in het gebouw. Het ventilatiesysteem is door slijtage niet meer in staat om overal in het gebouw de luchtkwaliteit te leveren, volgens Frisse Scholen Klasse B, 2015.
Foto: Pixabay.com.