

Monumentenbeleid: Besef ook dat niet alles behouden kan worden

Het monumentenbeleid in de gemeente Midden-Groningen kan best een tandje lager. Zegt D66-fractievoorzitter Gerard Renkema. "Geef prioriteit aan de aanpak van verpauperde panden in plaats van een intensief monumentenbeleid. Wij zijn er van overtuigd dat dit de woon- en leefomgeving echt ten goede komt." Hij vindt dat de gemeente meer verantwoordelijkheid moet neerleggen bij de inwoners.
Renkema wil dat de gemeente de inwoners de mogelijkheid geeft om te kiezen of een pand wel of geen monument of karakteristiek pand is.
Besef
"Besef ook dat niet alles behouden kan worden."
Monumentschildjes
Midden-Groningen wil 200 gemeentelijke monumenten zichtbaar maken aan het publiek. Dat gebeurt met emaille monumentschildjes (foto). Die kunnen op de gevel naast de voordeur worden aangebracht.
Monumenten
De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer had al 80 gemeentelijke monumenten. Midden-Groningen heeft 53 nieuwe monumenten aangewezen. In de loop van dit jaar volgen nog 67 adressen.
Facetbestemmingsplan karakteristieke objecten
In het bestemmingsplan 'Facetbestemmingsplan karakteristieke objecten', dat vorig in de gemeenteraad is besproken, zijn niet alleen zo'n 1.200 karakteristieke panden en woningen opgenomen, maar staan ook 82 gemeentelijke monumenten, 156 rijksmonumenten en 2 (rijks)beschermde dorpsgezichten vermeld.
Eerdere berichten: Midden-Groningen maakt monumenten zichtbaar met schildjes
Weinig verzet tegen aanwijzen gebouw als gemeentelijk monument