

Midden-Groningers dienen in 2022 97 klachten in bij gemeente

De gemeente Midden-Groningen kreeg in 2022 97 klachten van inwoners binnen. 38 daarvan gingen over gedragingen van medewerkers. Dat gaat onder meer over een toon van de e-mail, niet tijdig terugbellen of afspraken niet nakomen. Dit staat in een raadsbrief die eind vorig jaar naar de raadsleden is gestuurd. In 2022 kwam 1 klacht binnen bij de ombudscommissie. Deze is ongegrond verklaard.
In 2022 heeft de gemeente 12 klachten ontvangen over procedures die zijn gevolgd. Het gaat over onder meer procedures ten aanzien van een bezwaarschrift, een Woo-aanvraag of vergunningverlening.
Openbare ruimte
Ook zijn 24 klachten ontvangen over de openbare ruimte. Het merendeel kan betiteld worden als een 'melding'. Denk dan aan de afvalverzameling, problemen met verstopping van de riolering of snoeiwerkzaamheden.
Overlast
In 2022 werden 12 klachten ontvangen over ervaren overlast. Denk aan overlast door jeugd, buren of verkeer. De klacht gaat vaak over het niet (adequaat) handhavend optreden door de gemeente. Een voorbeeld van een klacht over overlast kan gaan over overlast die veroorzaakt wordt door hangjongeren. "Een overlastmelding komt in eerste instantie binnen bij het team veiligheid en vergunningen. Van daaruit wordt deze in de lijn opgepakt. Het kan zijn dat de aanpak niet het gewenste effect heeft en dat de overlast blijft bestaan. Inwoners dienen dan vaak een klacht in omdat het probleem dan niet is opgelost."
Hangjongeren
Het college zegt dat dit niet per definitie ligt aan de manier van handelen van het team veiligheid en vergunningen. "Maar vaak in de beperkingen die de gemeente heeft in het aanpakken van overlast. Een probleem met hangjongeren is niet iets wat op korte termijn is op te lossen. Inwoners vinden de gemeente verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en klagen over het feit dat dit niet lukt."
Veiligheid
In 2022 ontving de gemeente 11 overige klachten: Dit betreft bijvoorbeeld een klacht over de veiligheid van een pand, een collegebesluit of verlichting van een gemeentelijk pand.
Ombudscommissie
Inwoners die het niet eens zijn met het gemeentelijk besluit over hun klachten, kunnen hun klacht voorleggen aan de Ombudscommissie Midden-Groningen. Die bestaat uit een voorzitter en 2 leden. Dit zijn onafhankelijke deskundigen die niet bij de gemeente Midden-Groningen werken.
Gedrag
De ombudscommissie doet onderzoek naar de gebeurtenis, toetst het gedrag van de gemeente, beoordeelt of de gemeente zich wel of niet behoorlijk gedragen heeft en adviseert de gemeente hoe met de klacht om te gaan.
Ongegrond
Zoals hierboven gemeld kwam in 2022 1 klacht binnen bij de ombudscommissie. Deze is ongegrond verklaard. "Met slechts 1 inhoudelijke klachtenbehandeling is 2022 in overeenstemming met het beeld uit voorgaande jaren. Dit is een positieve constatering die erop wijst dat het overgrote deel van deze contacten die de gemeente onderhoudt met inwoners in goede sfeer verloopt en dat de interne klachtenprocedure eraan bijdraagt dat klachten in een vroeg stadium naar tevredenheid worden opgelost."
Beleving
Met betrekking tot de informele klachten is het, aldus het college, lastig om aan te geven in hoeveel gevallen een klacht gegrond, dan wel ongegrond was. "Immers, het gaat vaak om de beleving van mensen. Vaak zijn mensen op zoek naar een praktische, passende oplossing voor hun klacht. Belangrijk is om de kern van de klacht te achterhalen en de klacht indien mogelijk op te lossen. De vraag of een klacht wel of niet gegrond is, komt dan veelal niet aan bod. Met andere woorden: er wordt oplossingsgericht gewerkt." Van de 97 binnengekomen klachten kenden 10 klachten een formele behandeling. "Dus, oplossingsgericht werken werkt."
Terugbelverzoeken
De medewerkers van de gemeente moeten over de gehele breedte van de organisatie aandacht (blijven) vragen voor het tijdig beantwoorden van terugbelverzoeken en informatieverzoeken en voor het nakomen van afspraken. Als een inhoudelijke reactie op korte termijn niet mogelijk is, kan het meerwaarde hebben om de inwoner tussentijds te laten weten dat een bepaald verzoek nog altijd onder de aandacht is. Als het nakomen van afspraak niet mogelijk blijkt, heeft het meerwaarde om dit tijdig te laten weten aan de betrokkene(n). Het team Dienstverlening besteedt inmiddels veel aandacht aan het verbeteren van de communicatie met inwoners.
Meer weten?
Klik HIER meer over het jaarverslag klachten 2022.
Foto: Pixabay.com.