

Tekorten jeugdhulp kost Midden-Groningen over 2017 1.7 tot 2.7 miljoen

Het verwachte tekort op jeugdzorg in de provincie Groningen over 2017 bedraagt tussen 13 en 22.5 miljoen euro. De gemeenten draaien hiervoor op. Voor Midden-Groningen komt dat neer op - uitgaande van deze bedragen - 1.7 tot 2.7 miljoen euro. Voor 2018 verwacht het college uit te komen op 3.2 miljoen euro. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraadsleden.
Op basis van alle beschikbare informatie bij gemeenten en jeugdhulpaanbieders zijn verschillende scenario's uitgewerkt.
Verschil
Dit leverde een nieuwe schatting van het tekort op. Het verschil - 13 en 22.5 miljoen euro - is groot, omdat er verschillende analyses mogelijk zijn die ieder een andere uitkomst opleveren.
Landelijk
"Dat er zich een tekort voordoet, is overigens in overeenstemming met het landelijke beeld: 50 procent van de gemeenten heeft over 2017 een tekort, 75 procent heeft wachtlijsten en 86 procent van alle gemeenten verwacht een tekort over 2018", aldus het college.
Ambulant
De oplopende tekorten komen, omdat steeds meer jongeren worden doorverwezen naar jeugdzorg. Dat geldt met name voor ambulante jeugdhulp en dagbesteding en -behandeling.
Solidariteit
Midden-Groningen verwacht 1.7 tot 2.7 miljoen euro van het tekort te moeten betalen, omdat dit bedrag wordt verdeeld over alle gemeenten. Voor dit jaar geldt de algemene solidariteit niet meer, schrijven B en W. "Dat heeft een extra negatief effect op het tekort. Op basis van de cijfers van het najaar van 2017 hebben we dat effect meegenomen in onze prognose voor 2018."
Vraagstuk
Ze voorzien een tekort, inclusief uitvoeringskosten, van 3.2 miljoen euro. Dit bedrag kan de gemeente nog binnen de budgetten van het sociaal domein opvangen. "Voor de jaren daarna zal een structurele oplossing moeten worden gevonden. Dat vraagstuk staat centraal in de scenariodiscussie die de raad in het voorjaar gaat houden."