

Midden-Groningen: Ayo en Ejiro Okotie moeten in Nederland blijven

Burgemeester Peter de Jonge, inwoners en maatschappelijke organisaties in Hoogezand-Sappemeer, zoals stichting Humanitas, doen een dringend beroep op staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie om de 8-jarige Ayo Okotie en zijn moeder Ejiro Okotie (40) een verblijfsvergunning te verlenen. Sinds 15 februari zijn ze uitgeprocedeerd en wordt het tweetal met uitzetting naar Nigeria bedreigd.
"In Hoogezand-Sappemeer zijn we blij met mensen als Ejiro en Ayo Okotie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er maatschappelijke onrust aan het ontstaan is omtrent de dreigende uitzetting van dit gezin," schrijft De Jonge aan de staatssecretaris.
Solidair
De colleges van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben zich solidair verklaard met dit initiatief van de burgemeester.
Ingeburgerd
Ayo en zijn moeder wonen sinds 2011 in Hoogezand. Ze zijn helemaal ingeburgerd en geïntegreerd in de Hoogezandster samenleving. Peter de Jonge heeft daarom op 12 april per brief een klemmend beroep gedaan op de staatssecretaris om hen alsnog een verblijfsvergunning te verlenen in verband met bijzondere, schrijnende individuele omstandigheden.
Geboren en getogen
Ayo is geboren en getogen in Nederland en komt slechts enkele maanden tekort om in aanmerking te komen voor de zogenoemde kinderpardonregeling. Uitzetting heeft verstrekkende gevolgen voor hem. Hij is meer dan andere kinderen buitengewoon kwetsbaar door een ontwikkelingsachterstand, de noodzaak van logopedische hulp en een dermatologische aandoening waarvoor hij speciale medicatie nodig heeft.
Taal
Ayo kent Nigeria niet. Hij is nooit buiten Nederland geweest. De jongen beheerst de Nigeriaanse taal niet. Samengevat is het de vrees dat hij zich in de toekomst niet staande houdt in Nigeria.
Vrouwen- en mensenhandel
Moeder Ejiro is officieel sinds 2004 in Nederland. Ze is slachtoffer van vrouwen-/mensenhandel. Sinds haar komst heeft ze een moeilijke en traumatische tijd achter de rug in de vorm van ernstige psychische problemen. Haar verleden vormt voor haar een zware last. Zij hielp de Nederlandse justitie 4.5 jaar lang met de strafrechtelijke vervolging van verdachten. Dit leidde niet tot veroordelingen. Door deze hulp kon ze legaal in Nederland verblijven.
Overblijfmoeder
Inmiddels is ze overblijfmoeder op de school van Ayo. Zijn moeder deed buitengewoon haar best om haar leven op orde te krijgen. Net als voor haar zoon geldt ook voor Eijro Okotie dat zij slechts enkele maanden tekort komt om voor voortgezet verblijf in Nederland in aanmerking te komen.