

Inspectie: Aanvragen kinderopvangvoorziening sneller afhandelen

De gemeente Midden-Groningen heeft tussen 1 oktober 2021 en 1 oktober vorig jaar 12 van de ontvangen 29 aanvragen voor toestemming tot exploitatie en registratie van nieuwe kinderopvangvoorzieningen niet op tijd afgehandeld. De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de gemeente Midden-Groningen scherper had moeten zijn om deze aanvragen tijdig af te handelen.
"Om te voorkomen dat we aanvragen te laat afhandelen, zullen we hier in de toekomst scherper op toezien en indien nodig de beslistermijnen opschorten", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een raadsbrief.
Hoogste status
De Inspectie van het Onderwijs zegt dat voor de jaarverantwoording van 2021 nader onderzoek niet nodig is. De gemeente behoudt haar status A (de hoogste status). De jaarverantwoording kinderopvang 2022 gaat over de periode 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022. Op 6 juni 2023 hebben wij de jaarverantwoording over 2022 vastgesteld. In de bijlage vindt u deze verantwoording.
DUO
GGD Groningen inspecteert kinderopvanglocaties en rapporteert aan de gemeente. Adviseert die te handhaven, dan moet Midden-Groningen dat ook doen. "De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt bij of wij aanvragen op tijd afhandelen en wat er gebeurt na een handhavingsadvies van de GGD. Naar aanleiding van de 11 inspectierapporten met handhavingsadvies heeft de gemeente 11 handhavingstrajecten ingezet. Dat betekent dat 100 procent van de rapporten met een handhavingsadvies door de gemeente is opgepakt."
Hoge werkdruk
De GGD heeft in het verslagjaar 2022 47 van de 58 voorzieningen (81 procent) geïnspecteerd. Bij 55 voorzieningen gebeurde dat vorig jaar. Maar 8 hiervan vond plaats na 1 oktober 2022. In overleg met de toezichthouder zijn de overige inspecties in januari dit jaar uitgevoerd. Dit gebeurde in die maand vanwege de hoge werkdruk.
Handhaving
Op de 34 tekortkomingen uit alle inspectierapporten met een handhavingsadvies heeft de gemeente 22 keer een handhavingsactie ingezet, 8 keer beredeneerd niet gehandhaafd vanwege herstel na herstelaanbod en 4 keer beredeneerd niet gehandhaafd vanwege andere redenen.
Foto: Pixabay.com.