

Midden-Groningen: 17.2 miljoen euro in de plus, maar moeilijke jaren nog

De gemeente Midden-Groningen sluit het afgelopen jaar (2022) af met een positief saldo van ruim 17.2 miljoen euro. Dat resultaat bestaat voor het grootste deel uit incidentele bedragen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om ruim 10.7 miljoen te storten in reserves en bijna 4.6 miljoen over te hevelen naar 2023 om overgebleven taken uit te voeren. De rest - bijna 1.9 miljoen euro - gaat naar de algemene reserve.
Daardoor wordt de financiële positie van de gemeente versterkt.
Oorzaken
De gemeente had in december vorig jaar nog gerekend op een positief saldo van 9.8 miljoen euro. Dat dat ineens ruim 7.3 miljoen euro meer is, heeft oorzaken.
Opvang Oekraïners
Bijvoorbeeld: De opvang van Oekraïners leverde de gemeente per dag 100 euro per opvangplek (totaal 299) op. De kosten vielen lager uit, mede door de inzet van gemeentelijk vastgoed (oude gemeentehuizen in Slochteren en Muntendam). Daardoor hield ze 3.4 miljoen euro over. Het aantal uitkeringsgerechtigden binnen de Participatiewet is 750.000 euro lager dan verwacht. In de huidige arbeidsmarkt lukt het veel mensen een betaalde baan te vinden. Daardoor is de uitstroom hoger dan de instroom.
Op tafel
Wethouder Markus Ploeger is blij met dit resultaat, maar staat niet op de tafel te springen: "We sluiten 2022 af met een groot positief financieel resultaat. Maar het gaat voornamelijk om eenmalige gelden. De inflatie blijft stijgen en vanaf 2026 rekenen we op stevige tekorten. Door extra reserves kunnen we tegenvallers beter opvangen, maar niet alle. Vooralsnog houden we ruimte om verder te werken aan de ambities in het collegeakkoord en het raadswerkprogramma verder in te vullen."
Voorjaarsnota
Het college heeft ook de voorjaarsnota vastgesteld. Hierin worden de budgetten over 2023 bijgesteld en wordt een beeld geschetst van de verwachte ontwikkelingen voor de volgende 4 jaar. Tot en met 2025 staat de gemeente er financieel goed voor. Vanaf 2026 krijgen gemeenten, door de herijking van het gemeentefonds, met structurele tekorten te maken. Midden-Groningen krijgt in 2026 en 2027 te maken met tekorten van zo'n 4.8 en 3.6 miljoen euro.
Gemeentefonds
Gemeenten zijn hierover nog steeds met de VNG en het Rijk in onderhandeling. Ploeger: "Met andere gemeenten doen we er alles aan om de verdeling van het gemeentefonds aan te passen. We proberen met extra reserves tekorten op te vangen. We streven ernaar om de kosten voor de inwoners zo laag mogelijk te houden en zijn actief in overleg met de Rijksoverheid om druk uit te oefenen op de politieke besluitvorming."