

Midden-Groningen wil ozb-belasting met 10 procent verhogen

De gemeente Midden-Groningen wil de onroerendezaakbelasting (ozb) vanaf volgend jaar verhogen met 10 procent. Dat is een van de maatregelen om de oplopende tekorten terug te dringen. Voor dit jaar moet 4.8 miljoen euro worden bezuinigd. In 2020 is dat 5.3 miljoen, in 2021 5.5 miljoen en in 2022 4 miljoen. De gemeente heeft de ozb voor dit jaar overigens ook al met 5 procent verhoogd. Update: 15.49 uur.
Wethouder Erik Drenth: "Het is erg zuur dat we nu de belasting moeten verhogen. Zonder de problemen in de jeugdzorg was dit niet nodig geweest. Den Haag heeft besloten dat de gemeente deze taken uit moet voeren, maar heeft tegelijk fors gesneden in de budgetten. Dat voelen onze inwoners nu. Dat is een vervelende conclusie, maar het kan niet anders. Het college vindt de financiële stabiliteit van Midden-Groningen nu en in de toekomst erg belangrijk."
Niets doen is geen optie
Niets doen is voor Drenth geen optie. "Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort van onze gemeente verder op. We maken de begroting sluitend en maken ons tegelijkertijd grote zorgen om tekorten in de jeugdzorg (iets meer dan 6 miljoen in 2018/red.). Om dat risico op te kunnen vangen is een grotere reserve nodig dan we nu hebben."
Eigen vlees
De gemeente kijkt ook hoe ze in haar eigen organisatie kan bezuinigen. "We gaan in ons eigen vlees snijden", zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Hij zegt dat de gemeente naar minder werknemers (fte's) moet. Dat zou zonder gedwongen ontslagen moeten gebeuren. In dat kader is het een voordeel dat de gemiddelde leeftijd - 50 tot 51 jaar - in de ambtelijke organisatie hoog is.
'Halve medewerker'
Medewerkers die met pensioen gaan worden niet één op één vervangen, maar daarvoor komt een 'halve medewerker' terug. Ofwel de helft van het aantal uren van deze vertrekkende medewerker wordt ingevuld. Ook wil Midden-Groningen af van het inhuren van personeel. De eigen, vaste, medewerkers moeten deze werkzaamheden gaan doen.
Onder toezicht
De ozb-verhoging van 5 procent dit jaar, 10 procent volgend jaar en de inflatiecorrectie (van een paar procent) zorgt er voor dat de burger (straks) best meer ozb moet betalen. Stel dat de gemeente de ozb laat zoals die is? Erik Drenth sluit dan niet uit dat de gemeente onder toezicht komt te staan van de provincie of het Rijk. "Dan hebben we geen zeggenschap over ons voorzieningenniveau en komt er toch een hogere ozb."
1 procent ozb-verhoging is 150.000 euro extra
Wethouder financiën Erik Drenth vertelde een half jaar geleden tijdens de presentatie van de voorjaarsnota dat 1 procent ozb-verhoging de gemeente 150.000 euro extra aan inkomsten oplevert.
Eerdere berichten: Begrotingstekort Midden-Groningen loopt op van 1.8 naar 3.4 miljoen euro
Midden-Groningen: minder personeelskosten en stijging ozb
Midden-Groningen brengt tekort jeugdhulp terug van 5 naar 3 miljoen