

Midden-Groningen wil aardgasvrij en begint in Gorecht-Noord

Midden-Groningen wil aardgasvrij worden en begint daarmee in Gorecht-Noord (903 woningen) in Hoogezand. De gemeente heeft het Rijk gevraagd om een bijdrage van ruim 6.2 miljoen euro. Alle gemeenten in ons land zijn gevraagd om in het kader van het project 'Proeftuin aardgasloze wijken' plannen in te dienen. Maximaal 20 ingediende plannen komen in aanmerking voor een subsidie.
De gemeente wil Gorecht-Noord in 5 stappen aanpakken:
Energiebesparing: optimaliseren isolatie en kierdichting met comfortpakket voor woningen.
Inductieprogramma: ook het koken moet aardgasvrij.
Duurzame warmte: het duurzaam warmtenet dat wordt gevoed met restwarmte.
Maatwerk voor particulieren: aanpak in samenwerking met het Energieloket Groningen.
Aardgasnetwerk: uitfaseren en afsluiten van het aardgas.
Deelnemers
Waterbedrijf Groningen Duurzaam (aanleg en exploitatie van het warmtenet), kartonfabriek ESKA in Hoogezand (levert restwarmte aan het Waterbedrijf voor het warmtenet), woningcorporaties in de buurt (worden gevraagd waar nodig te investeren in energetische optimalisatie van hun bezit) en Enexis (als netbeheerder verantwoordelijk voor het bestaande gasnetwerk en beëindigt dit in 2023 en speelt een belangrijke rol in het optimaliseren van het elektriciteitsnetwerk bij de toepassing zonnedaken op de aanwezige gebouwen) zijn eveneens betrokken bij dit project.
Warmteplan
Wethouder Peter Verschuren: "Het kabinet heeft besloten om de gaswinning volledig af te bouwen. Iedere gemeente dient op korte termijn warmteplannen te ontwikkelen om gefaseerd van het aardgas af te gaan. In deze proeftuin kunnen ervaringen worden opgedaan die gebruikt kunnen worden bij het opstellen van zo’n warmteplan."
Niet toevallig
De keuze voor Gorecht-Noord is niet toevallig. Gemeente, woningcorporaties, provincie Groningen en het Waterbedrijf Groningen Duurzaam hebben eerder een plan voor een warmtenet ontwikkeld voor met name de hoogbouw in deze wijk. In dit plan wordt door kartonfabriek Eska restwarmte geleverd voor de verwarming van de hoogbouw in de wijk. Omdat het ministerie als eis stelt dat in de plannen een totale wijk centraal moet staan is nu gekeken naar geheel Gorecht-Noord.
7.000 euro per woning
"Wij verzoeken het Rijk plusminus 7.000 euro per woning beschikbaar te stellen. Wij verwachten voor 1 oktober een reactie van het Rijk. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zullen we samen met de bewoners en alle partijen de plannen verder uitwerken."
Informatie
Klik HIER en lees alles over het plan in Gorecht-Noord.