

Midden-Groningen viert en herdenkt Keti Koti voor het eerst

In Midden-Groningen wordt zaterdag 1 juli het feest Keti Koti gevierd. Deze dag wordt het koloniale verleden van Nederland herdacht en de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Dit gebeurt (vanaf 13.00 uur) op het plein voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Het programma is samengesteld door verschillende culturele gemeenschappen in Midden-Groningen.
Er zijn kraampjes met onder anderen Antilliaans, Hindoestaans en Javaans eten en culturele informatie. Er zijn de hele dag onder meer muziek- en dansoptredens.
Emancipatiedag
Keti Koti is een belangrijke uitdrukking in het Sranantongo. Dat wordt door veel Surinamers gesproken. In het Nederlands betekent het 'de ketenen zijn gebroken'. In het Papiamentu, dat door veel Antillianen gesproken wordt, is dat Kibra Kadena. Op de bovenwindse eilanden staat 1 juli bekend als Emancipatiedag.
Wie organiseert Keti Koti in Midden-Groningen?
Verschillende gemeenschappen: de Creoolse, Antilliaanse, Hindostaanse, Javaanse en Molukse. Kielzog, Fraeylemaborg, Bibliotheken Midden-Groningen, jongerenwerk Midden-Groningen en de gemeente zijn belangrijke partners. De 'dag' wordt begeleid door Stichting Pittig Gekruid.
Tweeledig
Het uitgangspunt van Keti Koti Midden-Groningen is tweeledig. De dag staat in het teken van herdenken én vieren. "Bewustwording is hierin een rode draad. Bewustwording over het leed dat slachtoffers van het koloniale verleden is aangedaan en de manier waarop dit vandaag de dag nog steeds doorwerkt. Maar ook bewustwording over de diversiteit aan culturen en gemeenschappen die Midden-Groningen rijk is", aldus de organisatie. 2023 is een extra bijzonder jaar. Met de Emancipatiewet van 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij wettelijk afgeschaft.
Motie
De gemeenteraad nam de motie - met uitzondering van de fractie van Boer en Burger Partij - 'Keti Koti ook in Midden-Groningen' op 30 juni vorig jaar aan. Hierin kreeg het college van B en W de opdracht om Keti Koti een plaats te geven in de gemeente. Klik HIER en lees meer over de motie die bijna een jaar geleden werd aangenomen.
Foto: Pixabay.com.