

Midden-Groningen traint personeel op herkennen signalen mensenhandel

Een groot aantal medewerkers van de gemeente Midden-Groningen wordt getraind op het herkennen van signalen van mensenhandel. Dat doen onder anderen medewerkers van het contactplein, kredietbank en buitendienst. Mensenhandel is een ernstige schending van mensenrechten met verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers, aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
Via training wil zijn gemeente de strijd aangaan met deze bijna onzichtbare vorm van criminaliteit.
Beleidsnotie
Het college legt volgende maand ter besluitvorming aan de gemeenteraad de beleidsnotitie 'Mensenhandel gemeente Midden-Groningen 2024-2026' voor. Daar hoort ook de uitvoeringsagenda bij waarin concreet wordt beschreven hoe de gemeente mensenhandel wil voorkomen en bestrijden en slachtoffers wil beschermen.
Uitbuiting
Mensenhandel draait om uitbuiting. Daders gebruiken slachtoffers – door geweld en bedreiging, misleiding, of door misbruik van een kwetsbare positie – voor persoonlijk gewin. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, waarvan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting (bijvoorbeeld het inzetten van jongeren voor het dealen van drugs) de bekendste voorbeelden zijn.
Land- en tuinbouw
Mensenhandel vindt, aldus Hoogendoorn, niet alleen plaats in de prostitutie. Ook in sectoren zoals land- en tuinbouw, horeca, industrie en huishoudens. "Slachtoffers zijn moeilijk te identificeren, omdat deze vorm van criminaliteit vaak verborgen blijft door angst, lage aangiftebereidheid en beperkte pakkans van daders."
Aan de slag
De komende jaren wil Midden-Groningen aan de slag met het voorkomen van slachtoffer- en daderschap, het herkennen, melden en monitoren van signalen, het bieden van passende slachtofferzorg en -opvang, het aanpakken van daders, het bevorderen van aandacht en deskundigheid en het stimuleren van samenwerking.
Signalen
Een van de manieren waarop de gemeente daar invulling aan gaat geven, is door medewerkers te trainen in het herkennen van signalen van mensenhandel. Ook wordt nauw samengewerkt met het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen en de politie op regionaal niveau.
Alert
Hoogendoorn roept iedereen op om alert te zijn op uitbuiting: "In onze gemeente wonen relatief veel kwetsbare inwoners door bijvoorbeeld armoede. Daarmee zijn ze ook gemakkelijker slachtoffer van mensenhandel. Maar je ziet het vaak niet direct. Daarom roep ik iedereen op om hier alert op te zijn en gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen om mensen uit een kwetsbare positie te helpen."