Midden-Groningen stuurt 'munitiedepotbrief' naar ministerie van Defensie
Het college en raad van Midden-Groningen hebben staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman opgeroepen om Slochteren, Tjuchem en Luddeweer niet langer mee te nemen in de vervolgonderzoeken en als opties voor een munitieopslag te schrappen. "Binnen het bevingsschadegebied is geen ruimte voor een munitiedepot. Dit staat haaks op de belofte die aan Groningen is gedaan."
Dat is gebeurd via een brief. Burgemeester Erica van Lente en wethouder Erianne van der Brug hebben donderdag 26 september ook telefonisch overleg gehad met Tuinman. Daarin gaf de staatssecretaris volgens Van Lente en Van der Burg aan dat hij begrip heeft voor het standpunt van de gemeente om deze locaties uit te sluiten, gezien de bijzondere omstandigheden in Midden-Groningen.
Evenredigheidsbeginsel
Midden-Groningen vindt dat de rijksoverheid in haar beleid voorspelbaar hoort te zijn en daarbij ook het evenredigheidsbeginsel te hanteren. Van evenredigheid is naar het oordeel van de gemeenteraad en het college geen sprake. "De mogelijke komst van een munitiedepot is voor ons onacceptabel", staat in de brief.
Grote onrust
"Binnen de samenleving van aardbevingsgemeente Midden-Groningen is grote onrust ontstaan over de in onderzoek zijnde locaties. Er is sprake van boosheid en onbegrip. Dat werd duidelijk in inspraakreacties en tijdens de door Defensie georganiseerde bijeenkomst op 19 september in Zuidbroek. Onze bevolking wordt al decennia belast met de effecten van de gas- en zoutwinning en de daaropvolgende versterkingsoperatie. Onze inwoners hebben daar nog dagelijks mee te maken, met veelal emotionele en psychische schade tot gevolg. Daar is het kabinet door zowel de Nationale ombudsman als de Kinderombudsman in rapportages op gewezen."
Hieronder een groot deel van de brief:
Binnen de A en B zoneringen van de zoeklocaties bevinden zich woningen die vallen onder de versterkingsopgave. Veel woningen zijn pas versterkt of de plannen voor versterking zijn in een vergevorderd stadium. Het gaat om huishoudens die al jarenlang vechten tegen de NAM en de rijksoverheid voor een veilig thuis. De rijksoverheid is daarin via haar uitvoeringsorganisaties niet als bondgenoot ervaren. De opeenstapeling van nadelige ontwikkelingen tast de leefbaarheid in deze gebieden aan en leidt ertoe dat de grens is bereikt. Door de mogelijke vestiging van munitieopslag, zouden deze bewoners binnenkort hun woning (opnieuw, maar dan permanent) moeten verlaten vanwege de risicocontour om het depot. Een toekomstperspectief waarin voor de komende tijd onduidelijk is of de afgeronde of nog te starten versterking uiteindelijk voor niets is geweest, zorgt wederom voor onduidelijkheid. Naar ons oordeel is dit niet menselijk en niet het toekomstperspectief waar we als regio op hadden gerekend en gehoopt.
Door de voorgestane wijze van informeren vanuit het departement is gaandeweg, bij concretisering van de plannen, pas duidelijk geworden welke ruimtelijke en maatschappelijke impact dit heeft op de gemeente en haar inwoners. De afgelopen maanden hebben we als college een sterkere rol en rechtstreekse betrokkenheid bij dit traject gemist. Voornamelijk door de manier waarop het proces verlopen is, maar ook omdat wij ons gebonden voelden aan de geheimhouding vanuit uw ministerie, zijn wij als college onvoldoende in staat gesteld om onze raad tijdig te informeren over de mogelijke consequenties (actieve informatieplicht, Gemeentewet). De gemeenteraad heeft vervolgens haar controlerende en volksvertegenwoordigende taken niet uit kunnen oefenen op een wijze die zij graag zou zien. Daardoor hebben we ook onze inwoners niet afdoende terzijde kunnen staan.
Als college en raad staan wij volledig naast onze inwoners met een duidelijk signaal. Wat ons betreft is er binnen het bevingsschadegebied geen ruimte voor een munitiedepot. Dit staat haaks op de belofte die aan Groningen is gedaan. Wij dringen er daarom bij u op aan om de belangen van onze inwoners een prominente plek te geven in uw besluitvorming. De rijksoverheid hoort in haar beleid voorspelbaar te zijn en daarbij ook het evenredigheidsbeginsel te hanteren. Van evenredigheid is naar het oordeel van de gemeenteraad en het college geen sprake. De mogelijke komst van een munitiedepot is voor ons onacceptabel. De gemeenteraad heeft zich in een motie op 26 september 2024 dan ook unaniem uitgesproken tegen de komst van een munitiedepot binnen de gemeentegrenzen. Voor ons geldt dat de ligging in een mijnbouwschadegebied wel degelijk een overweging is in de afwegingen van de PlanMER. Wij voelen ons daarin gesterkt door de aangenomen motie Beckerman en Bushoff (motie 33529-1249).
Tot slot wijzen we u bij deze ook nogmaals op de eerder door ons ingediende zienswijze waarbij we de locaties in Luddeweer en Slochteren al kwalificeerden als onacceptabel voor de vestiging van een munitiedepot, evenals het voornemen om zware geluidbelastende militaire vliegbewegingen toe te staan op vliegveld Eelde.
Eerder bericht: Wethouder onder vuur tijdens spoeddebat over munitiedepots in Midden-Groningen