

Midden-Groningen steekt kwart miljoen in bouw dorpshuis Steendam

De gemeente Midden-Groningen wil een incidentele subsidie van 250.000 euro verstrekken voor de nieuwbouw van een dorpshuis in Steendam (Kaap Steendam). De gemeente wil dit doen omdat Stichting Dorpshuis Steendam, die het nieuwe dorpshuis ontwikkelt aan het Schildmeer, had gerekend op een bijdrage van een kwart miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG-gelden).
Dat gebeurt niet. Het college vindt daarom 'directe ondersteuning nu op haar plaats'.
Onhaalbaar
"In maart 2021 werd een concept NPG-aanvraag voorbereid, gericht op de ontwikkeling van een dorpshart voor Steendam. Hierin waren onder meer een bijdrage van 250.000 euro aan de nieuwbouw van het dorpshuis opgenomen. Het idee was dat dit gedekt zou worden uit het lokale programmaplan. Bij de opzet van de plannen is ook vanuit de gemeente steeds uitgegaan van een NPG-bijdrage. Na vooroverleg bleek dit onhaalbaar. Daarna is uitgebreid gezocht", schrijft het college in het raadsvoorstel.
Rekening mee gehouden
"De stichting Dorpshuis Steendam ging er altijd van uit dat er een NPG-aanvraag was gedaan waarin 250.000 euro voor de realisatie van een nieuw dorpshuis was opgenomen. In de financiering van de nieuwbouw is hier dan ook rekening mee gehouden."
Leefbaarheid
In het collegeprogramma Samen aan de Slag worden dorpshuizen nadrukkelijk genoemd als belangrijke voorziening in de leefbaarheid van de dorpen. "Het financieel steunen en waar nodig maatwerk leveren, is daarbij het uitgangspunt van het college. Nu ondersteuning niet vanuit het Lokaal Programmaplan voor het Nationaal Programma Groningen kan plaatsvinden, is directe ondersteuning op zijn plaats."
Derde partij
De grond waarop het nieuwe dorpshuis wordt gebouwd is deels eigendom van een derde partij (Holland Vastgoed Groep). Deze grond en de grond (1.051 vierkante meter) van het te slopen dorpshuis is geruild tussen deze partij en de stichting, maar nog niet via notariële akte vastgelegd.
Verplichtingen
"Om staatssteun te voorkomen willen we hier in de subsidievoorwaarde bepalingen over opnemen. Ook willen we verplichtingen opnemen over de besteding van de middelen, zoals ook was gebeurd bij een NPG-traject. Deze vorm van maatwerk heeft altijd het risico van precedentwerking in zich. Zoals in het coalitieakkoord staat, is maatwerk het uitgangspunt. Dat maakt ook dat situaties nooit gelijk zijn en daarmee ook niet het risico bestaat dat er door anderen rechten kunnen worden ontleend aan dit besluit. Het enige recht dat kan worden ontleend, is dat elke situatie afzonderlijk wordt beoordeeld." Wat de totale kosten zijn van dit project is (bij ons) niet bekend.
Schets: Gemeente Midden-Groningen.