

Midden-Groningen pakt (plannen voor) afvalverbranding aan

De aanpak gericht tegen afvalverbrandingen spitst zich tijdens de jaarwisseling in Midden-Groningen toe op de gebieden waar in de afgelopen jaren de meeste overlast is veroorzaakt: met name in Hoogezand en Sappemeer. Preventie - met een persoonlijke en kleinschalige aanpak - is het sleutelwoord in de aanpak. Lees hieronder meer over de 'spelregels' voor de Midden-Groningers.
Deze maand geven buitendienstmedewerkers van de gemeente, boa's en politie bijzondere aandacht aan het opsporen en signaleren van (verzamelingen van) brandbare materialen, zoals autobanden, witgoed, houtvoorraden en ander huisraad.
Wat gebeurt er dan?
Als brandbaar materiaal zich in het openbaar gebied bevindt, grijpt de gemeente direct in om de potentiële brandhaard te verwijderen.
En als dat op particulier terrein is?
Dan wordt de eigenaar dringend verzocht de materialen op te ruimen en te (laten) verwijderen. Als dat nodig is, past de gemeente een (preventieve) last onder dwangsom toe om dat doel te bereiken.
Mogen inwoners op 31 december afval vervoeren?
Het vervoeren van afval op oudejaarsdag is in Midden-Groningen strafbaar. Er kan daarvoor een boete opgelegd worden.
Er is een gemeentelijk meldpunt voor afvalbulten oudejaarsdag.
Midden-Groningers kunnen op oudejaarsdag tot 18.00 uur afvalbulten op straat telefonisch bij de gemeente melden (0598 - 37 37 37) bij het daarvoor ingerichte meldpunt. Daarna kunnen inwoners bellen met de politie op 0900 - 8844. De medewerkers van de gemeente zijn de hele dag en avond actief om afvalbulten op te ruimen in samenwerking met de politie en brandweer. Bewonersorganisaties zijn geïnformeerd over de aanpak en het meldpunt.