

Midden-Groningen ontbreekt als deelnemer 'openbare laadpalen'

De provincies Groningen en Drenthe krijgen er de komende 3 jaar 1.000 openbare laadpalen bij. Vijfmaal zoveel als dat er nu zijn. Daarmee moet een dekkend laadnetwerk voor elektrische rijders ontstaan. Ze worden geplaatst in 21 gemeenten. Midden-Groningen, en ook Delfzijl, doen niet mee. Midden-Groningen is bezig met het opstellen van de duurzaamheidsvisie. Vandaar dat ze niet meedoet.
De gedeputeerden Tjisse Stelpstra (Drenthe) en Fleur Gräper (Groningen) onthulden gisteren, met de wethouders Henk Lammers (gemeente Tynaarlo) en Philip Broeksma (gemeente Groningen) en Harold Langenberg van Allego (dat de laadpalen levert), officieel de eerste nieuwe laadpaal op duurzame energie, op P+R Hoogkerk. De groene stroom wordt geleverd door Holthausen Clean Energy uit Hoogezand.
Loopafstand
De 1.000 laadpalen - met elk 2 laadpunten - worden de komende 3 jaar geplaatst, beheerd en onderhouden door Allego. Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen bij Allego, onder voorwaarden, gratis een laadpaal aanvragen voor hun elektrische auto. De openbare laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan, altijd op loopafstand.
OV-hubs
Ook de gemeenten kunnen laadpalen aanvragen, voor bijvoorbeeld P+R-terreinen, OV-hubs en drukbezochte plaatsen als winkelcentra en dorpshuizen.
Duurzaamheidsvisie
Sinds 1 juli zijn al 135 aanvragen voor een laadpaal in behandeling, waarvan 68 uit de provincie Drenthe en 67 uit Groningen. In Groningen doen Midden-Groningen en Delfzijl niet mee. Midden-Groningen doet niet mee omdat deze gemeente, aldus woordvoerder Karin Elverding eerder dit jaar, bezig is met het opstellen van de duurzaamheidsvisie. "Dat doen we met de burgers. De gemeenteraad moet deze visie na de zomer vaststellen. De laadpalen zullen daarin worden meegenomen."
Deelnemers
Eind 2017 tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de intentieverklaring 'Green Deal Laadpalen' tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. De provincies en 21 Groningse en Drentse gemeenten besloten vervolgens een gezamenlijke aanbesteding te doen. In de provincie Groningen doen mee de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde. In Drenthe zijn dat de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over Midden-Groningen.